czwartek, 6 listopada 2014

Dyniowa bagietka

Składniki:
*na zaczyn
- 70g mąki pszennej
- 70ml letniej wody
- 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
*pozostałe
- 270g mąki pszennej
- 130ml letniej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki kurkumy
- 250g musu z dyni
- 50g pieczonej dyni
- 2g suszonych drożdży

Sposób przygotowania:
1. Wieczorem wszystkie składniki mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem, w ciepłym miejscu na ok. 8-12 godzin.
2. Aby przygotować pieczoną dynię i mus, należy pokroić średnią dynię w kostkę (jeśli jest to typ hokkaido nie trzeba obierać ze skóry). Następnie mieszamy ją z odrobiną oliwy i wykładamy na blaszkę, wyłożoną folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na ok. 30 min. (do miękkości). Potrzebną ilość upieczonej dyni miksujemy na mus oraz odmierzamy dynię w kawałkach.
3. W misce łączymy ze sobą zaczyn, mus z dyni, kawałki dyni, mąkę, wodę, drożdże, sól i kurkumę, wyrabiamy ciasto przez ok. 6 min., przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godz.
4. Po tym czasie wyrabiamy ciasto, można podsypać odrobiną mąki, formujemy podłużną bagietkę i układamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką, ponownie odkładamy w ciepłe miejsce na 1 godz.
5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni, na ok. 25 min., aż bagietka się zarumieni, studzimy na kuchennej kratce.
Inspiracja:smakowitychleb 


4 komentarze:

Unknown pisze...

świetnie wygląda co za kolor:)

Justyna z Olemole | blog.olemole.pl pisze...

Wygląda bardzo apetycznie :) A próbowałaś zrobić też z innymi dodatkami?

Natalia pisze...

Mniam, piękny kolor:)

Antenka pisze...

kolor ma nieziemski:D

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne