poniedziałek, 13 października 2014

Zapiekanka z kaszy i kurczaka

Składniki:
- 100g kaszy gryczanej
- ok. 250g filetu z kurczaka
- 80g białego sera
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 cebula
- 200g pieczarek
- natka pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- przyprawa typu gyros
- ok. 100g mozzarelli
- olej
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, gotową odcedzamy i przesypujemy do miski.
2. Kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą gyros. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy mięso, następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki oraz posiekaną cebulę i czosnek, chwilę smażymy. Zawartość patelni przesypujemy do kaszy, dodajemy pokruszony ser, śmietanę oraz posiekane kilka gałązek natki pietruszki, dokładnie mieszamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, posypujemy mozzarellą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na ok. 20 min. (przez pierwsze 10 min. pieczemy pod przykryciem). 
Inspiracja: feed-me-better


3 komentarze:

kasiac pisze...

Wygląda wspaniale! Lubię takie zapiekanki :)

Koko pisze...

kasza to świetny produkt - uwielbiam na wszelkie sposoby :)

na gazie pisze...

kasza , kasza, kasza <3

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne