poniedziałek, 18 sierpnia 2014
Pesto z cukinii i pomidorów
Składniki:
- ok. 200ml koncentratu pomidorowego
- 1,5kg obranej cukinii
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 2 łyżki octu
- 2-3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Obraną i oczyszczoną cukinię ścieramy na dużych oczkach, solimy 1 łyżeczką i odstawiamy na 2 godziny.
2. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy odciśniętą z nadmiaru wody cukinię, smażymy od czasu do czasu mieszając przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie całość miksujemy. Ponownie smażymy przez godzinę na małym ogniu, przyprawiając ziołami, chili, octem oraz solą i pieprzem do smaku.
3. Gorącą i gęstą pesto przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 10 min.
Inspiracja: elka72
- ok. 200ml koncentratu pomidorowego
- 1,5kg obranej cukinii
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 2 łyżki octu
- 2-3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Obraną i oczyszczoną cukinię ścieramy na dużych oczkach, solimy 1 łyżeczką i odstawiamy na 2 godziny.
2. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy odciśniętą z nadmiaru wody cukinię, smażymy od czasu do czasu mieszając przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie całość miksujemy. Ponownie smażymy przez godzinę na małym ogniu, przyprawiając ziołami, chili, octem oraz solą i pieprzem do smaku.
3. Gorącą i gęstą pesto przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 10 min.
Inspiracja: elka72
Etykiety:
Przetwory
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
3 komentarze:
na pewno przepysznie smakuje :)
Dobry pomysł, ciekawa jestem smaku tej pasty :)
pyszna, zdrowa i bez konserwantów! ;)
Prześlij komentarz