piątek, 22 sierpnia 2014
Czekoladowa rolada z malinami
Składniki:
*na ciasto
- 100g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 100g cukru
- 4 jajka
- 50g startej gorzkiej czekolady
*na krem
- 250g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 50ml śmietany 30%
*na polewę
- 100g gorzkiej czekolady
- 30g masła
*dodatkowo
- 250g malin + do ozdoby
Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy na sztywno pod koniec wsypując cukier. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Później delikatnie mieszamy z czekoladą. Ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach ok. 28x35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach.
2. Gorące ciasto wykładamy na bawełnianą ściereczkę, zdejmujemy papier i zawijamy (razem z ściereczką) wzdłuż dłuższego boku, pozostawiamy do wystudzenia.
3. Serek miksujemy z cukrem pudrem i śmietaną. Wystudzone ciasto rozwijamy (jeśli ciasto trudno oddzielić można podsypać odrobiną cukru pudru) smarujemy serkiem, posypujemy malinami i zawijamy roladę, wkładamy do lodówki na kilka godzin.
4. Czekoladę z masłem rozpuszczamy w łaźni wodnej, smarujemy roladę, ozdabiamy malinami i miętą, wkładamy do lodówki, by polewa zastygła.
Inspiracja: przystole
*na ciasto
- 100g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 100g cukru
- 4 jajka
- 50g startej gorzkiej czekolady
*na krem
- 250g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 50ml śmietany 30%
*na polewę
- 100g gorzkiej czekolady
- 30g masła
*dodatkowo
- 250g malin + do ozdoby
Sposób przygotowania:
1. Białka ubijamy na sztywno pod koniec wsypując cukier. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Później delikatnie mieszamy z czekoladą. Ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach ok. 28x35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach.
2. Gorące ciasto wykładamy na bawełnianą ściereczkę, zdejmujemy papier i zawijamy (razem z ściereczką) wzdłuż dłuższego boku, pozostawiamy do wystudzenia.
3. Serek miksujemy z cukrem pudrem i śmietaną. Wystudzone ciasto rozwijamy (jeśli ciasto trudno oddzielić można podsypać odrobiną cukru pudru) smarujemy serkiem, posypujemy malinami i zawijamy roladę, wkładamy do lodówki na kilka godzin.
4. Czekoladę z masłem rozpuszczamy w łaźni wodnej, smarujemy roladę, ozdabiamy malinami i miętą, wkładamy do lodówki, by polewa zastygła.
Inspiracja: przystole
Etykiety:
Ciasta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
5 komentarze:
Świetna rolada, pychotka i te maliny.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
Pięknie wygląda :)
Wygląda bosko, a nawet przebosko! :)
Ależ ona cudownie wygląda :)
Koniecznie muszę wypróbować!
Pozdrawiam
Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/
PS: Obserwuję, liczę na rewanż.
Prześlij komentarz