piątek, 25 lipca 2014
Pikantny kurczak z przyprawami
Składniki:
- 1 kurczak
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżka nasion kolendry
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 1 łyżka suszonego imbiru
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki chili
- świeżo mielony pieprz i sól
- olej
- 1 cebula
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- natka pietruszki
- ryż
Sposób przygotowania:
1. Kolendrę i kminek rozcieramy w moździerzu, następnie mieszamy z curry, czosnkiem, chili, imbirem, tymiankiem.
2. Kurczaka oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, nacieramy olejem, przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Na końcu doprawiamy wcześniej przygotowaną mieszanką przypraw (część roztartych przypraw pozostawiamy do sosu).
3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka na złoty kolor, następnie przekładamy go do naczynia żaroodpornego.
4. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy odłożone przyprawy, wlewamy bulion, przecier, mieszamy. Sos przelewamy do naczynia z kurczakiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 60-70 min. (od czasu do czasu przewracamy, aby kurczak równo się upiekł i za bardzo nie wysuszył.
5. Gotowego kurczaka podajemy z ryżem, polanym sosem z mięsa, można posypać świeżą natką pietruszki.
- 1 kurczak
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżka nasion kolendry
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 1 łyżka suszonego imbiru
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki chili
- świeżo mielony pieprz i sól
- olej
- 1 cebula
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- natka pietruszki
- ryż
Sposób przygotowania:
1. Kolendrę i kminek rozcieramy w moździerzu, następnie mieszamy z curry, czosnkiem, chili, imbirem, tymiankiem.
2. Kurczaka oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, nacieramy olejem, przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Na końcu doprawiamy wcześniej przygotowaną mieszanką przypraw (część roztartych przypraw pozostawiamy do sosu).
3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka na złoty kolor, następnie przekładamy go do naczynia żaroodpornego.
4. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy odłożone przyprawy, wlewamy bulion, przecier, mieszamy. Sos przelewamy do naczynia z kurczakiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 60-70 min. (od czasu do czasu przewracamy, aby kurczak równo się upiekł i za bardzo nie wysuszył.
5. Gotowego kurczaka podajemy z ryżem, polanym sosem z mięsa, można posypać świeżą natką pietruszki.
Etykiety:
Dania z drobiu
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
1 komentarze:
Chętnie spróbuję tak przyprawionego kurczaka :)
Prześlij komentarz