czwartek, 12 czerwca 2014
Drożdżowe ślimaki z nadzieniem wiśniowo-migdałowym
Składniki:
*na ciasto
- 400g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 100g masła
- 6 łyżek cukru
- 50g drożdży
*na nadzienie
- 300g konfitury wiśniowej
- 100g posiekanych migdałów
*dodatkowo
- 1 cytryna
- cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Mleko podgrzewamy, tak aby było letnie. Następnie wsypujemy 1 łyżkę cukru, 3 łyżki mąki oraz pokruszone drożdże, mieszamy, odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy, lekko studzimy.
2. Do miski wsypujemy pozostałą mąkę, cukier, wbijamy jajko, wlewamy wyrośnięty rozczyn, masło, wyrabiamy ręką ciasto (jeśli bardzo się klei można dosypać trochę mąki), formujemy kulkę i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min.
3. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie wyrabiamy, podsypując nieco mąką, rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy konfiturą, posypujemy migdałami, zawijamy na kształt rolady (wzdłuż dłuższego boku) i kroimy na kilka 5cm plastrów, które układamy w wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką tortownicy, dość luźno obok siebie.
4. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40 min. Gotowe ślimaczki studzimy, następnie lukrujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.
*na ciasto
- 400g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 100g masła
- 6 łyżek cukru
- 50g drożdży
*na nadzienie
- 300g konfitury wiśniowej
- 100g posiekanych migdałów
*dodatkowo
- 1 cytryna
- cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Mleko podgrzewamy, tak aby było letnie. Następnie wsypujemy 1 łyżkę cukru, 3 łyżki mąki oraz pokruszone drożdże, mieszamy, odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy, lekko studzimy.
2. Do miski wsypujemy pozostałą mąkę, cukier, wbijamy jajko, wlewamy wyrośnięty rozczyn, masło, wyrabiamy ręką ciasto (jeśli bardzo się klei można dosypać trochę mąki), formujemy kulkę i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min.
3. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie wyrabiamy, podsypując nieco mąką, rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy konfiturą, posypujemy migdałami, zawijamy na kształt rolady (wzdłuż dłuższego boku) i kroimy na kilka 5cm plastrów, które układamy w wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką tortownicy, dość luźno obok siebie.
4. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40 min. Gotowe ślimaczki studzimy, następnie lukrujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.
Etykiety:
Ciastka
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
3 komentarze:
Fantastyczne! Ostatnio mam fioła na punkcie migdałów i do wszystkiego je wrzucam. Świetny przepis.
Pozdrawiam serdecznie!
uwielbiam je :)
Jakie apetyczne! Częstuję się jednym :)
Prześlij komentarz