wtorek, 10 czerwca 2014
Krem z kapusty włoskiej i sera feta
Składniki:
- 1 mała główka kapusty włoskiej
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 150g sera feta
- 1 cebula
- garść orzechów włoskich
- sól i pieprz
- słodka papryka
- curry
- 1 łyżka oleju
- koperek
Sposób przygotowania:
1. Kapustę myjemy, wycinamy głąb i szatkujemy. Cebulę, seler i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę. W garnku na oleju podsmażamy cebulę, następnie wrzucamy pozostałe warzywa, chwilę smażymy. Zalewamy 1 litrem wody i gotujemy do miękkości warzyw, ok. 20 min.
2. Po tym czasie wykładamy dwie łyżki kapusty, odkładamy na bok. Do zupy wrzucamy pokrojony ser feta i miksujemy na gładki krem. Wstawiamy ponownie na palnik, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, curry i słodką papryką, posypujemy posiekanym koperkiem, zagotowujemy
3. Zupę nalewamy do miseczek, układamy odłożoną kapustę, posypujemy pokrojonymi orzechami.
- 1 mała główka kapusty włoskiej
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 150g sera feta
- 1 cebula
- garść orzechów włoskich
- sól i pieprz
- słodka papryka
- curry
- 1 łyżka oleju
- koperek
Sposób przygotowania:
1. Kapustę myjemy, wycinamy głąb i szatkujemy. Cebulę, seler i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę. W garnku na oleju podsmażamy cebulę, następnie wrzucamy pozostałe warzywa, chwilę smażymy. Zalewamy 1 litrem wody i gotujemy do miękkości warzyw, ok. 20 min.
2. Po tym czasie wykładamy dwie łyżki kapusty, odkładamy na bok. Do zupy wrzucamy pokrojony ser feta i miksujemy na gładki krem. Wstawiamy ponownie na palnik, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, curry i słodką papryką, posypujemy posiekanym koperkiem, zagotowujemy
3. Zupę nalewamy do miseczek, układamy odłożoną kapustę, posypujemy pokrojonymi orzechami.
Etykiety:
Zupy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
1 komentarze:
ciekawy pomysł:)
Prześlij komentarz