poniedziałek, 5 maja 2014
Markizy czekoladowo-limonkowe
Składniki:
*na ciasto
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1/4 szklanki ciemnego kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 jajko
- 150g masła
*na krem
- 3/4 szklanki soku z limonek (wyciśnięty z ok. 5 sztuk)
- 1 łyżka skórki startej z limonki
- 3/4 szklanki cukru
- 100g masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 4 żółtka
Sposób przygotowania:
1. Masło w temp. pokojowej potrzebne do zrobienia ciasta wkładamy do miski i miksujemy z cukrem na puszystą masę, wbijamy jajko. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i kakao, miksujemy, pod koniec wyrabiamy ręką, formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na 1 godz.
2. W garnuszku podgrzewamy sok z limonek z masłem, skórką i cukrem, do momentu połączeniu składników. Żółtka dokładnie mieszamy z mąką ziemniaczaną, dodajemy 3 łyżki gorącego płynu limonkowego, później wlewamy resztę, pamiętać żeby cały czas mieszać, by nie było grudek. Krem stawiamy na małym ogniu i gotujemy, aż zgęstnieje, ciągle mieszając. Gotowy przykrywamy folią i studzimy.
3. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5mm, można podsypać odrobiną mąki, jeśli się bardzo lepi. Wycinamy kółka, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 10 min. Gotowe ciastka pozostawiamy na kilka minut w uchylonym piekarnika, następnie odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
4. Krem przekładamy do szprycy i nakładamy go na połowę ciastek, pozostałymi krążkami nakrywamy, wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Inspiracja: cioccolatogatto
*na ciasto
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1/4 szklanki ciemnego kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 jajko
- 150g masła
*na krem
- 3/4 szklanki soku z limonek (wyciśnięty z ok. 5 sztuk)
- 1 łyżka skórki startej z limonki
- 3/4 szklanki cukru
- 100g masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 4 żółtka
Sposób przygotowania:
1. Masło w temp. pokojowej potrzebne do zrobienia ciasta wkładamy do miski i miksujemy z cukrem na puszystą masę, wbijamy jajko. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą i kakao, miksujemy, pod koniec wyrabiamy ręką, formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na 1 godz.
2. W garnuszku podgrzewamy sok z limonek z masłem, skórką i cukrem, do momentu połączeniu składników. Żółtka dokładnie mieszamy z mąką ziemniaczaną, dodajemy 3 łyżki gorącego płynu limonkowego, później wlewamy resztę, pamiętać żeby cały czas mieszać, by nie było grudek. Krem stawiamy na małym ogniu i gotujemy, aż zgęstnieje, ciągle mieszając. Gotowy przykrywamy folią i studzimy.
3. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5mm, można podsypać odrobiną mąki, jeśli się bardzo lepi. Wycinamy kółka, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 10 min. Gotowe ciastka pozostawiamy na kilka minut w uchylonym piekarnika, następnie odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
4. Krem przekładamy do szprycy i nakładamy go na połowę ciastek, pozostałymi krążkami nakrywamy, wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Inspiracja: cioccolatogatto
Etykiety:
Ciastka
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
4 komentarze:
świetny pomysł, wyglądają pysznie:)
Fantastycznie wyglądają z tym żółciutkim kremem :)
Fajnie wygląda to kolorystycznie. Powiem Ci, że jeszcze nie jadłam chyba ciastek z nadzieniem limonkowym i jestem bardzo ciekawa tego smaku:)
Pyszne smaki a i jaki wygląd milutki :))
Prześlij komentarz