poniedziałek, 31 marca 2014
Ryż pod budyniową pierzynką
Składniki:
- 100g ryżu
- 2 szklanki mleka
- 1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 1 op. cukru waniliowego
- 4 jabłka
- 3-4 łyżki cukru
- cynamon
- 1/4 kostki masła
Sposób przygotowania:
1. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gotowy odsączamy i wsypujemy do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego odrobiną masła.
2. Jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki i prużymy z kilkoma łyżkami cukru i wody, by lekko zmiękły.
3. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, dodając cukier waniliowy.
4. Na ryżu układamy masło pokrojone w cienkie plasterki, posypujemy cynamonem, wykładamy podprużone jabłka i ponownie posypujemy cynamonem. Na samym końcu wylewamy budyń. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20-25 min. Danie podajemy na gorąco lub gdy ostygnie, wtedy łatwiej się kroi. Można posypać cynamonem, czy czekoladą.
- 100g ryżu
- 2 szklanki mleka
- 1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 1 op. cukru waniliowego
- 4 jabłka
- 3-4 łyżki cukru
- cynamon
- 1/4 kostki masła
Sposób przygotowania:
1. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gotowy odsączamy i wsypujemy do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego odrobiną masła.
2. Jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki i prużymy z kilkoma łyżkami cukru i wody, by lekko zmiękły.
3. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, dodając cukier waniliowy.
4. Na ryżu układamy masło pokrojone w cienkie plasterki, posypujemy cynamonem, wykładamy podprużone jabłka i ponownie posypujemy cynamonem. Na samym końcu wylewamy budyń. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20-25 min. Danie podajemy na gorąco lub gdy ostygnie, wtedy łatwiej się kroi. Można posypać cynamonem, czy czekoladą.
Etykiety:
Ryż
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
2 komentarze:
lubię takie pomysły:)
Zaintrygowałaś mnie tym daniem. Długo się je robi? Ostatnio zastanawiałam się nad szybkim deserem po obiedzie i to chyba byłoby idealne:)
Mój najnowszy wpis na blogu pt. "Jak fotografować jedzenie?", może się przydać miłośnikom gotowania: http://blog.olemole.pl/jak-fotografowac-jedzenie/
Prześlij komentarz