wtorek, 28 stycznia 2014
Muffiny Pina Colada
Składniki:
*na ciasto
- 130g cukru
- 2 łyżki likieru kokosowego
- 3 jajka
- 4 łyżki mleka
- 3 łyżki rozpuszczonego masła
- 210g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 100g wiórków kokosowych
- szczypta soli
- 1,5 szklanki drobno posiekanego ananasa
*na krem
- 250g serka mascarpone
- 200ml śmietany 30%
- 2 łyżki likieru kokosowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
*dodatkowo
- kandyzowane wiśnie
- kawałki ananasa
- wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubijamy z cukrem, szczyptą soli i likierem na puszystą masę, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, roztopione masło, mleko, miksujemy. Na końcu wsypujemy wiórki kokosowe, posiekany ananas, mieszamy. Foremkę na muffiny wykładamy papilotkami, nalewamy ciasto (ok. 3/4 wysokości foremek). Pieczemy ok. 20-25 min. w 180 stopniach, gotowe studzimy.
2. Składniki na krem wkładamy do miski i miksujemy, aż powstanie sztywny, jednolity krem. Gotowy przekładamy szprycy i dekorujemy muffiny. Kilka łyżek wiórków prażymy na suchej patelni, aż się zezłocą, studzimy.
3. Na końcu muffiny posypujemy prażonymi wiórkami, ozdabiamy wiśniami i kawałkami ananasa.
Inspiracja:słodkababka
*na ciasto
- 130g cukru
- 2 łyżki likieru kokosowego
- 3 jajka
- 4 łyżki mleka
- 3 łyżki rozpuszczonego masła
- 210g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 100g wiórków kokosowych
- szczypta soli
- 1,5 szklanki drobno posiekanego ananasa
*na krem
- 250g serka mascarpone
- 200ml śmietany 30%
- 2 łyżki likieru kokosowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
*dodatkowo
- kandyzowane wiśnie
- kawałki ananasa
- wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubijamy z cukrem, szczyptą soli i likierem na puszystą masę, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, roztopione masło, mleko, miksujemy. Na końcu wsypujemy wiórki kokosowe, posiekany ananas, mieszamy. Foremkę na muffiny wykładamy papilotkami, nalewamy ciasto (ok. 3/4 wysokości foremek). Pieczemy ok. 20-25 min. w 180 stopniach, gotowe studzimy.
2. Składniki na krem wkładamy do miski i miksujemy, aż powstanie sztywny, jednolity krem. Gotowy przekładamy szprycy i dekorujemy muffiny. Kilka łyżek wiórków prażymy na suchej patelni, aż się zezłocą, studzimy.
3. Na końcu muffiny posypujemy prażonymi wiórkami, ozdabiamy wiśniami i kawałkami ananasa.
Inspiracja:słodkababka
Etykiety:
Muffiny
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
4 komentarze:
Namiastka gorącego lata :)
ale cudeńka malutkie:) aż mi slinka cieknie na ich widok:)
Pięknie przystrojone!
pysznie wyglądają:)
Prześlij komentarz