niedziela, 26 stycznia 2014
Krem z żółtej cukinii
Składniki:
- 1 pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka, kawałek selera)
- 1 średnia żółta cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz
- kawałek sera pleśniowego
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Włoszczyznę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy ok. 3/4 litra wody, gotujemy ok. 10 min. Następnie dodajemy pokrojoną cukinię (nie obieramy), zmiażdżony czosnek i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy zmiękną, ściągamy garnek z palnika i miksujemy na gładko.
2. Ponownie kładziemy na palnik, wsypujemy curry, słodką paprykę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, zagotowujemy.
3. Gorącą zupę nalewamy do misek, wsypujemy kilka kostek sera pleśniowego, skrapiamy oliwą.
- 1 pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka, kawałek selera)
- 1 średnia żółta cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz
- kawałek sera pleśniowego
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Włoszczyznę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy ok. 3/4 litra wody, gotujemy ok. 10 min. Następnie dodajemy pokrojoną cukinię (nie obieramy), zmiażdżony czosnek i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy zmiękną, ściągamy garnek z palnika i miksujemy na gładko.
2. Ponownie kładziemy na palnik, wsypujemy curry, słodką paprykę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, zagotowujemy.
3. Gorącą zupę nalewamy do misek, wsypujemy kilka kostek sera pleśniowego, skrapiamy oliwą.
Etykiety:
Zupy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
0 komentarze:
Prześlij komentarz