czwartek, 16 stycznia 2014
Ciasto francuskie z kurczakiem i brokułami
Składniki:
- 1 mały brokuł
- 1 op. ciasta francuskiego
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 6 łyżek startej mozzarelli
- 1 jajko
- sól i pieprz
- oregano
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie, gotowy odcedzamy i dzielimy na mniejsze kawałki.
2. Kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i smażymy na 1 łyżce oleju do momentu wyparowania wody, która pojawi się podczas smażenia kurczaka.
3. Ciasto rozwijamy, dłuższe boki nacinamy, tak by powstały paski (środek pozostawiamy nienacięty). Na środek układamy na zmianę brokuł, ser, kurczaka, do wyczerpania składników, lekko przyciskamy dłonią. Na farsz zakładamy boki (na przemian, raz pasek z lewego boku, a raz z prawego), dokładnie zalepiamy końce powstałej rolady, by nie rozleciała się. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem.
4. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach, aż ciasto się zezłoci.
- 1 mały brokuł
- 1 op. ciasta francuskiego
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 6 łyżek startej mozzarelli
- 1 jajko
- sól i pieprz
- oregano
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie, gotowy odcedzamy i dzielimy na mniejsze kawałki.
2. Kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i smażymy na 1 łyżce oleju do momentu wyparowania wody, która pojawi się podczas smażenia kurczaka.
3. Ciasto rozwijamy, dłuższe boki nacinamy, tak by powstały paski (środek pozostawiamy nienacięty). Na środek układamy na zmianę brokuł, ser, kurczaka, do wyczerpania składników, lekko przyciskamy dłonią. Na farsz zakładamy boki (na przemian, raz pasek z lewego boku, a raz z prawego), dokładnie zalepiamy końce powstałej rolady, by nie rozleciała się. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem.
4. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach, aż ciasto się zezłoci.
Etykiety:
Dania z drobiu
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
20 komentarze:
wygląda świetnie:)
Wspaniale wygląda! uwielbiam takie połączenia))
Pięknie wypieczone, jak z jakiejś dobrej restauracji :)
Wygląda ekstra! Do tej pory robiłam łososia w cieście francuskim, muszę spróbować z kurczakiem! :)
Najprostsze rozwiązania są najlepsze :)
bardzo lubię :D
Ślicznie Ci to wyszło. I jakie musi być pyszne :)
Świetnie wygląda. Musiało być pyszne; )
Robiłam podobny już kilkakrotnie. Proste, smaczne i efektowne :)
Hmm, fajna kombinacja! Robiłam kiedyś podobnego kurczaka, muszę spróbować w wersji z brokułami :)
Przymierzam się do takiego z pieczarkami i papryką, ale muszę przyznać, że wersja z brokułem jeszcze bardziej mnie kusi :)
Zrobiłam, dodałam jeszcze cukinię i żółtą i czerwoną paprykę, wyszło pysznie i pięknie!
A co z serem?
Czy mozna podac danie na zimo?
Można podawać na zimno, chociaż na ciepło lepiej smakuje :)
Wygląda bardzo apetycznie :)
W którym momencie dodać jajko? Surowe z czymś wymieszać czy po prostu ugotowane na twardo jako dodatek?
Jajkiem roztrzepanym smarujemy wierzch ciasta. Najwygodniej pędzelkiem, wtedy ciasto nie wyschnie za bardzo i ma piękny kolor.
A tutaj jest :
"Na środek układamy na zmianę brokuł, ser..."
Fajna propozycja podania. Można ją łatwo spakować do pracy, idealna propozycja na lunch.
Świetny przepis! Muszę koniecznie wypróbować. Niedługo mam urodziny i muszę poszukać co jeszcze przygotować z przystawek. Myślę, że nie zawiodą mnie przepisy ze strony https://zielonysrodek.pl/ . Często na takie okazje wybieram nowe potrawy poza tymi klasycznymi, aby coś nowego przetestować.
Prześlij komentarz