poniedziałek, 9 grudnia 2013
Szaszłyki z wątróbek
Składniki:
- 50dag wątróbki drobiowej
- 30dag wędzonego boczku w plasterkach
- 30dag małych pieczarek
- 2 plastry ananasa
- oregano
- sól
- olej
Sposób przygotowania:
1. Z wątróbki usuwamy żyłki i dzielimy na mniejsze kawałki. Pieczarki myjemy kroimy na połówki, a ananasa w kostkę.
2. Nadzianie szaszłyków zaczynamy od kawałka ananasa, następnie nakłuwamy wątróbkę owiniętą w plaster boczku na zmianę z pieczarką, kończąc szaszłyk ananasem.
3. Formę smarujemy olejem, układamy gotowe szaszłyki, posypujemy oregano i pieczemy przez ok. 30 min. w 200 stopniach, aż boczek się zrumieni, a wątróbka nie będzie surowa (w czasie pieczenia szaszłyki można obrócić, aby równo się opiekły). Przed podaniem posypujemy solą (nie robimy tego wcześniej, aby wątróbka pozostała miękka).
- 50dag wątróbki drobiowej
- 30dag wędzonego boczku w plasterkach
- 30dag małych pieczarek
- 2 plastry ananasa
- oregano
- sól
- olej
Sposób przygotowania:
1. Z wątróbki usuwamy żyłki i dzielimy na mniejsze kawałki. Pieczarki myjemy kroimy na połówki, a ananasa w kostkę.
2. Nadzianie szaszłyków zaczynamy od kawałka ananasa, następnie nakłuwamy wątróbkę owiniętą w plaster boczku na zmianę z pieczarką, kończąc szaszłyk ananasem.
3. Formę smarujemy olejem, układamy gotowe szaszłyki, posypujemy oregano i pieczemy przez ok. 30 min. w 200 stopniach, aż boczek się zrumieni, a wątróbka nie będzie surowa (w czasie pieczenia szaszłyki można obrócić, aby równo się opiekły). Przed podaniem posypujemy solą (nie robimy tego wcześniej, aby wątróbka pozostała miękka).
Etykiety:
Dania z drobiu
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
1 komentarze:
świetny pomysł i bardzo smacznie wglądają:)
Prześlij komentarz