czwartek, 26 grudnia 2013
Paszteciki z kapustą i grzybami
Składniki:
*na ciasto
- 1/2 kg mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki drożdży instant
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- 200g masła
*na farsz
- 70 dag kapusty kiszonej
- 5 śliwek susonych
- 25g grzybów suszonych
- 1 mała cebula
- 2 liście laurowe
-1 łyżka oleju
- 2 łyżki masła
- 3 ziarna ziela angielskiego
- cukier do smaku
- sól i pieprz
*dodatkowo
- kilka łyżek mleka
- ziarna maku lub sezamu
Sposób przygotowania:
1. Grzyby moczymy ok. 1 godz., następnie odsączamy (wodę zostawiamy) i drobno kroimy. Cebulę siekamy, podsmażamy na oleju i maśle, później dodajemy grzyby, chwilę smażymy, zalewamy 3/4 szklanki wody z grzybów i dusimy ok. 30 min. Kapustę pluczemy 3 razy wrzątkiem, następnie kroimy na drobno, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, do wysokości kapusty, dodajemy grzyby, pokrojone śliwki, ziele angielskie, liście laurowe, przyprawiamy i gotujemy ok. 30 min., aż kapusta będzie miękka i farsz zgęstnieje. Na końcu przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem, gotowy studzimy.
2. Masło rozpuszczamy w mleku, studzimy. Następnie do mleka wbijamy jajka, wsypujemy mąkę wymieszaną z drożdżami, solą i cukrem, szybko wyrabiamy, formujemy kulkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz.
3. Po tym czasie ciasto kroimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na prostokąty, kładziemy farsz i zawijamy na kształt roladki, końcem pod spód, kroimy na kawałki, układamy na blaszkę wysypaną mąką, zostawiamy na 15 min., smarujemy mlekiem, posypujemy makiem lub sezamem i pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach, aż ciasto się zezłoci i nie będzie surowe. Gotowe podajemy z ciepłym barszczem.
*na ciasto
- 1/2 kg mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki drożdży instant
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- 200g masła
*na farsz
- 70 dag kapusty kiszonej
- 5 śliwek susonych
- 25g grzybów suszonych
- 1 mała cebula
- 2 liście laurowe
-1 łyżka oleju
- 2 łyżki masła
- 3 ziarna ziela angielskiego
- cukier do smaku
- sól i pieprz
*dodatkowo
- kilka łyżek mleka
- ziarna maku lub sezamu
Sposób przygotowania:
1. Grzyby moczymy ok. 1 godz., następnie odsączamy (wodę zostawiamy) i drobno kroimy. Cebulę siekamy, podsmażamy na oleju i maśle, później dodajemy grzyby, chwilę smażymy, zalewamy 3/4 szklanki wody z grzybów i dusimy ok. 30 min. Kapustę pluczemy 3 razy wrzątkiem, następnie kroimy na drobno, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, do wysokości kapusty, dodajemy grzyby, pokrojone śliwki, ziele angielskie, liście laurowe, przyprawiamy i gotujemy ok. 30 min., aż kapusta będzie miękka i farsz zgęstnieje. Na końcu przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem, gotowy studzimy.
2. Masło rozpuszczamy w mleku, studzimy. Następnie do mleka wbijamy jajka, wsypujemy mąkę wymieszaną z drożdżami, solą i cukrem, szybko wyrabiamy, formujemy kulkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz.
3. Po tym czasie ciasto kroimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na prostokąty, kładziemy farsz i zawijamy na kształt roladki, końcem pod spód, kroimy na kawałki, układamy na blaszkę wysypaną mąką, zostawiamy na 15 min., smarujemy mlekiem, posypujemy makiem lub sezamem i pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach, aż ciasto się zezłoci i nie będzie surowe. Gotowe podajemy z ciepłym barszczem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
1 komentarze:
wyglądają pysznie!
Prześlij komentarz