poniedziałek, 23 grudnia 2013
Ciasto czekomiks
Składniki:
- 100g czekolady mlecznej
- 100g czekolady białej
- 100g czekolady gorzkiej
- 1 litr śmietany 30%
- 6 łyżeczek żelatyny
- 6 łyżek wrzątku
- wiórki gorzkiej czekolady do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Tortownicę o średnicy 18cm wykładamy folią aluminiową, śmietanę dzielimy na 3 równe części.
2. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z 2 łyżkami śmietany, lekko studzimy. Pozostałą śmietanę (1/3 litra) ubijamy na sztywno, następnie dodajemy przestudzoną czekoladę, miksujemy, pod koniec wlewamy 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach wrzątku, gdy uzyskamy gładką masę wylewamy do tortownicy i wkładamy do lodówki.
3. Podobnie postępujemy z czekoladą mleczną i białą, czyli każdą z osobna rozpuszczamy, mieszamy z 1/3litra ubitej śmietany i z 2 łyżeczkami rozpuszczonej żelatyny.
4. Gdy wylejemy wszystkie warstwy do tortownicy, posypujemy wiórkami czekoladowymi i wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Wyciągając ciasto z formy delikatnie odrywamy folię aluminiową.
- 100g czekolady mlecznej
- 100g czekolady białej
- 100g czekolady gorzkiej
- 1 litr śmietany 30%
- 6 łyżeczek żelatyny
- 6 łyżek wrzątku
- wiórki gorzkiej czekolady do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Tortownicę o średnicy 18cm wykładamy folią aluminiową, śmietanę dzielimy na 3 równe części.
2. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z 2 łyżkami śmietany, lekko studzimy. Pozostałą śmietanę (1/3 litra) ubijamy na sztywno, następnie dodajemy przestudzoną czekoladę, miksujemy, pod koniec wlewamy 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach wrzątku, gdy uzyskamy gładką masę wylewamy do tortownicy i wkładamy do lodówki.
3. Podobnie postępujemy z czekoladą mleczną i białą, czyli każdą z osobna rozpuszczamy, mieszamy z 1/3litra ubitej śmietany i z 2 łyżeczkami rozpuszczonej żelatyny.
4. Gdy wylejemy wszystkie warstwy do tortownicy, posypujemy wiórkami czekoladowymi i wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Wyciągając ciasto z formy delikatnie odrywamy folię aluminiową.
Etykiety:
Ciasta bez pieczenia,
Torty
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
5 komentarze:
Wspaniałe ciacho ,ale obawiam sie ,ze takie równiutkie warstwy jak tobie,to by mi raczej nie wyszły...
wygląda wspaniale! :)
Wygląda świetnie! Zresztą połączenie trzech czekoladek nie może być nie dobre ;)
takie ciasto, to rozumiem!
Hej, fajny przepis, chciałabym zrobić, ale nie zgadza mi się ilość żelatyny i wody podanej w składnikach z ilością podaną w przygotowaniu. Ze składników wynika, że do każdej masy idzie 2 łyżeczki żelatyny i 2 łyżki wody, a w przygotowaniu napisane jest 1 łyżeczka żelatyny i 1 łyżka wody. Napisz proszę, która ilość jest prawidłowa. Mam nadzieję i czekam na odpowiedź. Pozdrawiam, ?Basia :)
Prześlij komentarz