piątek, 27 grudnia 2013
Ciasteczka kardamonowo-cynamonowe
Składniki:
- 180g masła
- 350g mąki pszennej
- 120g cukru pudru
- 50g miodu
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżka śmietany
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki wkładamy do miski, szybko ugniatamy ciasto, formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
2. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4mm (delikatnie podsypując mąką). Wycinamy foremką ciasteczka i układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką, pieczemy ok. 10 min. w 180 stopniach (zdejmujemy z blachy dopiero gdy lekko ostygną i stwardnieją).
Inspiracja: messybakery
- 180g masła
- 350g mąki pszennej
- 120g cukru pudru
- 50g miodu
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżka śmietany
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki wkładamy do miski, szybko ugniatamy ciasto, formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
2. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4mm (delikatnie podsypując mąką). Wycinamy foremką ciasteczka i układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką, pieczemy ok. 10 min. w 180 stopniach (zdejmujemy z blachy dopiero gdy lekko ostygną i stwardnieją).
Inspiracja: messybakery
Etykiety:
Ciastka
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
3 komentarze:
Mniam! Kardamon i cynamon - muszą smakować super :)
Kardamon z cynamonem to zdecydowanie moje połączenie smaków :)
Bardzo smaczne
Prześlij komentarz