poniedziałek, 25 listopada 2013
Żeberka w sosie miodowym
Składniki:
- 1kg mięsnych żeberek
- 1 duża czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka octu
- sól i pieprz
- olej
- bazylia
Sposób przygotowania:
1. Żeberka kroimy w mniejsze kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
2. Paprykę, cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy.
3. Żeberka podsmażamy na oleju, aż się zrumienią, następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu z żeberek podsmażamy wcześniej pokrojone warzywa, gdy zmiękną dodajemy miód, ocet, koncentrat, przyprawiamy do smaku. Sos zostawiamy na palniku jeszcze ok. 4 min., następnie polewamy nim żeberka.
4 Całość wstawiamy do piekarnika na ok. 60 min. w 200 stopniach (przez pierwsze 20 min. można przykryć folią aluminiową).
- 1kg mięsnych żeberek
- 1 duża czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka octu
- sól i pieprz
- olej
- bazylia
Sposób przygotowania:
1. Żeberka kroimy w mniejsze kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
2. Paprykę, cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy.
3. Żeberka podsmażamy na oleju, aż się zrumienią, następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu z żeberek podsmażamy wcześniej pokrojone warzywa, gdy zmiękną dodajemy miód, ocet, koncentrat, przyprawiamy do smaku. Sos zostawiamy na palniku jeszcze ok. 4 min., następnie polewamy nim żeberka.
4 Całość wstawiamy do piekarnika na ok. 60 min. w 200 stopniach (przez pierwsze 20 min. można przykryć folią aluminiową).
Etykiety:
Dania z wołowiny i wieprzowiny
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
1 komentarze:
w składnikach zakradł Ci się mały błąd jest dwa racy czerwona cebula a nie ma papryki, ale żeberka i tak wyglądają znakomicie
Prześlij komentarz