wtorek, 12 listopada 2013
Rogaliki dyniowe z nadzieniem orzechowym
Składniki:
*na ciasto
- 400g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki drożdży w proszku
- 3/4 szklanki mleka
- 70g masła
- 2 żółtka
- 3 duże łyżki puree z dyni
- 1/3 szklanka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
*na nadzienie
- 40g mała
- 50g cukru brązowego
- 1 szklanka orzechów włoskich lub laskowych
- 1/2 łyżeczki cynamonu
*dodatkowo
- 2 białka
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta zaczynamy od podgrzania mleka z masłem i cukrem. Żółtka ucieramy, dodajemy puree dyniowe, mieszamy, następnie wlewamy lekko schłodzone mleko. Później wsypujemy mąkę wymieszaną z drożdżami i solą, mieszamy na gładkie ciasto i odstawiamy na 5 min. Po tym czasie ciasto wyrabiamy ręką, aż będzie gładkie, lśniące i nie klejące się do rąk (w razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki). Formujemy kulę, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
2. Orzechy mielimy i mieszamy z resztą składników na nadzienie.
3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Wycinamy trójkąty jeśli chcemy otrzymać kształt rogali, lub kwadraty, gdy kształt grzebienia. Na każdy kawałek ciasta kładziemy nadzienie orzechowe i zawijamy (jeśli chcemy otrzymać grzebienie to na jednym końcu nacinamy tworząc paski i zawijamy od strony nienaciętej). Rogaliki układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką, pozostawiamy na 15 min., by podrosły, na końcu smarujemy roztrzepanymi białkami, pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach, aż się lekko zrumienią i ładnie wyrosną.
Inspiracja:everycakeyoubake
*na ciasto
- 400g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki drożdży w proszku
- 3/4 szklanki mleka
- 70g masła
- 2 żółtka
- 3 duże łyżki puree z dyni
- 1/3 szklanka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
*na nadzienie
- 40g mała
- 50g cukru brązowego
- 1 szklanka orzechów włoskich lub laskowych
- 1/2 łyżeczki cynamonu
*dodatkowo
- 2 białka
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta zaczynamy od podgrzania mleka z masłem i cukrem. Żółtka ucieramy, dodajemy puree dyniowe, mieszamy, następnie wlewamy lekko schłodzone mleko. Później wsypujemy mąkę wymieszaną z drożdżami i solą, mieszamy na gładkie ciasto i odstawiamy na 5 min. Po tym czasie ciasto wyrabiamy ręką, aż będzie gładkie, lśniące i nie klejące się do rąk (w razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki). Formujemy kulę, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
2. Orzechy mielimy i mieszamy z resztą składników na nadzienie.
3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Wycinamy trójkąty jeśli chcemy otrzymać kształt rogali, lub kwadraty, gdy kształt grzebienia. Na każdy kawałek ciasta kładziemy nadzienie orzechowe i zawijamy (jeśli chcemy otrzymać grzebienie to na jednym końcu nacinamy tworząc paski i zawijamy od strony nienaciętej). Rogaliki układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką, pozostawiamy na 15 min., by podrosły, na końcu smarujemy roztrzepanymi białkami, pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach, aż się lekko zrumienią i ładnie wyrosną.
Inspiracja:everycakeyoubake
Etykiety:
Ciastka
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
1 komentarze:
a ja wczoraj mialam ochote na rogaliki, moze dzis wieczorwm zrobie ;)
Prześlij komentarz