sobota, 23 listopada 2013
Piwne sakiewki
Składniki:
*na ciasto
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 300g mąki pszennej
- 1 łyżka oleju
- 400ml ciemnego piwa (użyłam Książęcego-Trzy Słody i Róża- www.ksiazece.pl)
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki cukru
*na nadzienie
- 3 jabłka
- cukier
- 1/2 łyżeczki cynamon
- 1/2 szklanki piwa Książęcego
- 1-2 łyżki masła
*dodatkowo
- 1 pomarańcza
Sposób przygotowania:
1. Jabłka obieramy i kroimy w większą kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka i chwilę smażymy, następnie wsypujemy cukier według uznania (ok. 3 łyżek), cynamon i smażymy, aż lekko się skarmelizują. Na końcu wlewamy 1/2 szklanki piwa i dusimy, aż jabłka delikatnie zmiękną, a płyny zredukują.
2. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, miksujemy i odstawiamy na ok. 10 min. Po tym czasie smażymy cienkie naleśniki (jeśli trudno je przewrócić, można podczas smażenia dodać odrobinę oleju). Na gotowe naleśniki wykładamy przygotowane wcześniej jabłka i każdy zawijamy na kształt sakiewki, związując np. skórką pomarańczy. Przed podaniem można skropić sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
*na ciasto
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 300g mąki pszennej
- 1 łyżka oleju
- 400ml ciemnego piwa (użyłam Książęcego-Trzy Słody i Róża- www.ksiazece.pl)
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki cukru
*na nadzienie
- 3 jabłka
- cukier
- 1/2 łyżeczki cynamon
- 1/2 szklanki piwa Książęcego
- 1-2 łyżki masła
*dodatkowo
- 1 pomarańcza
Sposób przygotowania:
1. Jabłka obieramy i kroimy w większą kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka i chwilę smażymy, następnie wsypujemy cukier według uznania (ok. 3 łyżek), cynamon i smażymy, aż lekko się skarmelizują. Na końcu wlewamy 1/2 szklanki piwa i dusimy, aż jabłka delikatnie zmiękną, a płyny zredukują.
2. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, miksujemy i odstawiamy na ok. 10 min. Po tym czasie smażymy cienkie naleśniki (jeśli trudno je przewrócić, można podczas smażenia dodać odrobinę oleju). Na gotowe naleśniki wykładamy przygotowane wcześniej jabłka i każdy zawijamy na kształt sakiewki, związując np. skórką pomarańczy. Przed podaniem można skropić sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
Etykiety:
Naleśniki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
2 komentarze:
wygląda bardzo zachęcająco :)
Ależ pięknie i apetycznie na Twoich talerzach :)
Prześlij komentarz