czwartek, 21 listopada 2013
Ciastka owsiane z dynią i słonecznikiem
Składniki:
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej
- 190g miękkiego masła
- 1 op. cukru waniliowego
- 90g pestek słonecznika
- 50g pestek dyni
- 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szklanki drobnego cukru trzcinowego
Sposób przygotowania:
1. Masło miksujemy na puszystą masę z cukrami, następnie dodajemy jajko, sól, dalej miksujemy.
2. Później wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy.
3.Pestki podsmażamy przez chwilę na suchej patelni, studzimy.
4. Do masy dodajemy uprażone pestki, płatki owsiane, dokładnie mieszamy, następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie je spłaszczamy i układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.
5. Ciastka pieczemy na złoto przez ok. 20 min. w 180 stopniach, gdy lekko przestygną, przekładamy na talerz.
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej
- 190g miękkiego masła
- 1 op. cukru waniliowego
- 90g pestek słonecznika
- 50g pestek dyni
- 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szklanki drobnego cukru trzcinowego
Sposób przygotowania:
1. Masło miksujemy na puszystą masę z cukrami, następnie dodajemy jajko, sól, dalej miksujemy.
2. Później wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy.
3.Pestki podsmażamy przez chwilę na suchej patelni, studzimy.
4. Do masy dodajemy uprażone pestki, płatki owsiane, dokładnie mieszamy, następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie je spłaszczamy i układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.
5. Ciastka pieczemy na złoto przez ok. 20 min. w 180 stopniach, gdy lekko przestygną, przekładamy na talerz.
Etykiety:
Ciastka
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
5 komentarze:
Uwielbiam takie :)
Zrobiłam wszystko jak trzeba i są strasznie kruche i jak je przełamię to się kruszą całe :( Co muszę zrobić aby nie byly tak kruche? Pozdrawiam
Spróbuj je włożyć do puszki lub woreczka na noc, na drugi dzień powinny mniej się kruszyć.
Dziękuję bardzo za pomoc. Mam nadzieję, że będzie lepiej. A co dodać lub dać mniej żeby tak nie było nastepnym razem?
Trudno mi powiedzieć, ponieważ moje mocno się nie kruszyły. Spróbuj następnym razem użyć masła albo płatków innej firmy. Może krócej je piec, wtedy powinny być bardziej miękkie.
Prześlij komentarz