piątek, 29 listopada 2013
Kurczak w sosie musztardowym z żurawiną
Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 3/4 szklanki bulionu
- 3/4 szklanki białego wina wytrawnego lub półwytrawnego
- 3 łyżki musztardy Dijon
- 1,5 łyżki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1,5 łyżki wody
- posiekany szczypiorek
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem, następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju, przekładamy na talerz.
2. Na tą samą patelnie wlewamy wino, gdy się zredukuje o połowę dodajemy bulion, musztardę, mieszamy. Następnie wlewamy mąkę wymieszaną z wodą, wrzucamy żurawinę, chwilę gotujemy. Do sosu dodajemy usmażonego kurczaka, podgrzewamy przez kilka minut. Gotowe danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Można podawać z ryżem, kaszą lub makaronem.
Inspiracja:kaczodajnia
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 3/4 szklanki bulionu
- 3/4 szklanki białego wina wytrawnego lub półwytrawnego
- 3 łyżki musztardy Dijon
- 1,5 łyżki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1,5 łyżki wody
- posiekany szczypiorek
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem, następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju, przekładamy na talerz.
2. Na tą samą patelnie wlewamy wino, gdy się zredukuje o połowę dodajemy bulion, musztardę, mieszamy. Następnie wlewamy mąkę wymieszaną z wodą, wrzucamy żurawinę, chwilę gotujemy. Do sosu dodajemy usmażonego kurczaka, podgrzewamy przez kilka minut. Gotowe danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Można podawać z ryżem, kaszą lub makaronem.
Inspiracja:kaczodajnia
Etykiety:
Dania z drobiu
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
0 komentarze:
Prześlij komentarz