piątek, 15 listopada 2013
Kaczka w sosie śliwkowym
Składniki:
- 1 kaczka
- 80g suszonych śliwek
- 200g świeżych śliwek
- 70ml sosu sojowego
- 70ml miodu
- 1 cytryna
- 4 ząbki czosnku
- 3 dymki ze szczypiorkiem
- 50ml octu balsamicznego
- oliwa z oliwek
- 4 marchewki
- 3 pietruszki
- 200g ryżu
- 1 ostra papryczka
- 1/2 słoika pędów bambusa
Sposób przygotowania:
1. Do garnka wlewamy po 50ml miodu i sosu sojowego, dodajemy drobno posiekane 2 ząbki czosnku, ocet balsamiczny, łyżeczkę pokrojonej papryczki, śliwki suszone, odrobinę wody, sok z 1/2 cytryny, wszystko chwilę gotujemy.
2. Kaczkę kroimy na mniejsze kawałki (odcinamy skrzydła, nóżki, pierś), pierś nacinamy. Do naczynia żaroodpornego wlewamy wcześniej przygotowaną marynatę, układamy pokrojone mięso, skórką do góry, dodajemy świeże śliwki pokrojone na połówki. Naczynie przykrywamy, wkładamy do piekarnika na ok. 2 godz. (pół godz. przed wyjęciem na chwilę wyjmujemy, zdejmujemy pokrywkę i polewamy kaczkę marynatą, ponownie wkładamy do piekarnika).
3. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy, podsmażamy pozostały czosnek pokrojony w plasterki, obraną i pokrojoną marchewkę oraz pietruszkę, odrobinę ostrej papryczki, całość mieszamy. Następnie dodajemy pokrojoną na połówki dymkę, 20ml sosu sojowego, odsączone pędy bambusa, 20ml miodu, sok z 1/2 cytryny, smażymy aż warzywa zmiękną, ale tak by były lekko chrupiące. Gotowe posypujemy szczypiorkiem.
4. Śliwki i powstały sos po pieczeniu przekładamy do miski i miksujemy (jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać odrobinę marynaty.
5. Gotową kaczkę podajemy z ugotowanym ryżem, sosem i warzywami.
Inspiracja:kuchnialidla
- 1 kaczka
- 80g suszonych śliwek
- 200g świeżych śliwek
- 70ml sosu sojowego
- 70ml miodu
- 1 cytryna
- 4 ząbki czosnku
- 3 dymki ze szczypiorkiem
- 50ml octu balsamicznego
- oliwa z oliwek
- 4 marchewki
- 3 pietruszki
- 200g ryżu
- 1 ostra papryczka
- 1/2 słoika pędów bambusa
Sposób przygotowania:
1. Do garnka wlewamy po 50ml miodu i sosu sojowego, dodajemy drobno posiekane 2 ząbki czosnku, ocet balsamiczny, łyżeczkę pokrojonej papryczki, śliwki suszone, odrobinę wody, sok z 1/2 cytryny, wszystko chwilę gotujemy.
2. Kaczkę kroimy na mniejsze kawałki (odcinamy skrzydła, nóżki, pierś), pierś nacinamy. Do naczynia żaroodpornego wlewamy wcześniej przygotowaną marynatę, układamy pokrojone mięso, skórką do góry, dodajemy świeże śliwki pokrojone na połówki. Naczynie przykrywamy, wkładamy do piekarnika na ok. 2 godz. (pół godz. przed wyjęciem na chwilę wyjmujemy, zdejmujemy pokrywkę i polewamy kaczkę marynatą, ponownie wkładamy do piekarnika).
3. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy, podsmażamy pozostały czosnek pokrojony w plasterki, obraną i pokrojoną marchewkę oraz pietruszkę, odrobinę ostrej papryczki, całość mieszamy. Następnie dodajemy pokrojoną na połówki dymkę, 20ml sosu sojowego, odsączone pędy bambusa, 20ml miodu, sok z 1/2 cytryny, smażymy aż warzywa zmiękną, ale tak by były lekko chrupiące. Gotowe posypujemy szczypiorkiem.
4. Śliwki i powstały sos po pieczeniu przekładamy do miski i miksujemy (jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać odrobinę marynaty.
5. Gotową kaczkę podajemy z ugotowanym ryżem, sosem i warzywami.
Inspiracja:kuchnialidla
Etykiety:
Dania z drobiu
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
1 komentarze:
Jejuuuuu jak pysznie wygląda! Pięknie przypieczona mniammm ślinka mi cieknie :)
Prześlij komentarz