środa, 2 października 2013
Tarta z botwinką
Składniki:
*na ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki zimnej wody
- 125g masła
- 1/2 łyżeczki soli
*na farsz
- pęczek botwinki
- 2 jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 140g sera feta
- garść posiekanych orzechów włoskich
- chili
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
- olej
Sposób przygotowania:
1. Masło siekamy z mąką, dodajemy sól, wodę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na ok. 30 min.
2. Formę wylepiamy ciastem, kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy na wierzch suchą fasolę (ciasto dzięki temu nie podniesie się), zapiekamy 15 min. w 190 stopniach.
3. Młode buraki kroimy w plasterki, a łodygi i liście na drobno. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, podsmażamy buraki, następnie dodajemy botwinę, przyprawiamy gałką muszkatołową i chili, smażymy, aż wszystko zmięknie.
4. Jajka mieszamy z pokrojonym w kostkę serem, śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Na podpieczoną tarte wykładamy podsmażoną botwinę, zalewamy masą serową i wstawiamy do piekarnika na ok. 30 min. w 200 stopniach, aż się zrumieni (masa powinna się ściąć). Gotową tarte posypujemy posiekanymi orzechami.
*na ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki zimnej wody
- 125g masła
- 1/2 łyżeczki soli
*na farsz
- pęczek botwinki
- 2 jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 140g sera feta
- garść posiekanych orzechów włoskich
- chili
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
- olej
Sposób przygotowania:
1. Masło siekamy z mąką, dodajemy sól, wodę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na ok. 30 min.
2. Formę wylepiamy ciastem, kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy na wierzch suchą fasolę (ciasto dzięki temu nie podniesie się), zapiekamy 15 min. w 190 stopniach.
3. Młode buraki kroimy w plasterki, a łodygi i liście na drobno. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, podsmażamy buraki, następnie dodajemy botwinę, przyprawiamy gałką muszkatołową i chili, smażymy, aż wszystko zmięknie.
4. Jajka mieszamy z pokrojonym w kostkę serem, śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Na podpieczoną tarte wykładamy podsmażoną botwinę, zalewamy masą serową i wstawiamy do piekarnika na ok. 30 min. w 200 stopniach, aż się zrumieni (masa powinna się ściąć). Gotową tarte posypujemy posiekanymi orzechami.
Etykiety:
Tarty
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
2 komentarze:
Jak ślicznie wygląda, wiosną muszę taką tartę zrobić :)
Baaardzo apetyczna , pozdrawiam
Prześlij komentarz