czwartek, 10 października 2013
Sernik z rabarbarem
Składniki:
*na ciasto
- 100g masła
- 50g cukru
- 225g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
*na masę
- 200g gęstego naturalnego jogurtu
- 800g kwaśnej gęstej śmietany 18%
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 5 jajek
- 1,5 opakowania budyniu waniliowego
- szczypta soli
- 150g cukru
*na mus
- 100g cukru
- 500g rabarbaru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 szklanka soku jabłkowego
*dodatkowo
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki żelatyny
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta zaczynamy od utarcia masła z cukrem i jajkiem, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie ciastem wylepiamy dużą tortownicę (ok. 28cm średnicy) spód i połowę wysokości brzegów.
2. Śmietanę łączymy z jogurtem, cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy żółtka, budynie, miksujemy. Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywno i gotowe dodajemy do masy śmietanowej, delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do tortownicy wylepionej ciastem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 15 min. pieczenia ciasto nacinamy 1cm od brzegu tortownicy i pieczemy jeszcze przez ok. 50 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, pozostawiamy w nim ciasto przez ok. 20 min. z lekko uchylonymi drzwiczkami.
3. Rabarbar myjemy, obieramy jeśli jest łykowaty, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i dusimy na małym ogniu, aż zmięknie. Budyń śmietankowy mieszamy z szklanką soku, wlewamy do gotującego się rabarbaru i gotujemy, mieszając aż powstanie konsystencja budyniu. Gotowy mus wykładamy na wystudzony sernik i całość wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
4. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w 1 łyżce gorącej wody, wlewamy do śmietany, miksujemy. Śmietanę przekładamy do szprycy i dekorujemy ciasto, na końcu wkładamy do lodówki na kilka minut.
Ispiracja:ucztadlapodniebienia
*na ciasto
- 100g masła
- 50g cukru
- 225g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
*na masę
- 200g gęstego naturalnego jogurtu
- 800g kwaśnej gęstej śmietany 18%
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 5 jajek
- 1,5 opakowania budyniu waniliowego
- szczypta soli
- 150g cukru
*na mus
- 100g cukru
- 500g rabarbaru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 szklanka soku jabłkowego
*dodatkowo
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki żelatyny
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta zaczynamy od utarcia masła z cukrem i jajkiem, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie ciastem wylepiamy dużą tortownicę (ok. 28cm średnicy) spód i połowę wysokości brzegów.
2. Śmietanę łączymy z jogurtem, cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy żółtka, budynie, miksujemy. Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywno i gotowe dodajemy do masy śmietanowej, delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do tortownicy wylepionej ciastem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 15 min. pieczenia ciasto nacinamy 1cm od brzegu tortownicy i pieczemy jeszcze przez ok. 50 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, pozostawiamy w nim ciasto przez ok. 20 min. z lekko uchylonymi drzwiczkami.
3. Rabarbar myjemy, obieramy jeśli jest łykowaty, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i dusimy na małym ogniu, aż zmięknie. Budyń śmietankowy mieszamy z szklanką soku, wlewamy do gotującego się rabarbaru i gotujemy, mieszając aż powstanie konsystencja budyniu. Gotowy mus wykładamy na wystudzony sernik i całość wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
4. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w 1 łyżce gorącej wody, wlewamy do śmietany, miksujemy. Śmietanę przekładamy do szprycy i dekorujemy ciasto, na końcu wkładamy do lodówki na kilka minut.
Ispiracja:ucztadlapodniebienia
Etykiety:
Ciasta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
4 komentarze:
Zauważyłam, że rabarbar jest ostatnio dość popularny. Ale czy do sernika pasuje?
Jak dla mnie pasuje idealnie, kwaśny rabarbar przełamuje słodycz masy serowej:)
Obłędny! Uwielbiam serniki z rabarbarem :)
Skąd ja Ci teraz rabarbar wezmę? :D
Prześlij komentarz