wtorek, 24 września 2013
Tarta z kurkami
Składniki:
*na ciasto
- 200g mąki pszennej
- 7g suszonych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
-1 jajko
- 60g roztopionego masła
*na farsz
- 1/2 cebuli
- 500g świeżych kurek
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 150g żółtego sera
- 150g kwaśnej gęstej śmietany
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, dodajemy 5-6 łyżek wody i ugniatamy ciasto, następnie rozwałkowujemy, wkładamy do średniej tortownicy (średnica ok. 20 cm.). Wstawiamy do lodówki, na czas przygotowania farszu.
2. Cebulę siekamy, podsmażamy na oleju, następnie dodajemy oczyszczone, umyte i osuszone kurki , smażymy ok. 15 min. (do odparowania płynu), pod koniec dodajemy masło, przyprawiamy solą i pieprzem, studzimy.
3. Jajka miksujemy, odkładamy 1/3 na bok, 2/3 mieszamy z śmietaną, przyprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wykładamy z lodówki, podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, przez ok. 5 min. Następnie na ciasto wykładamy podsmażone kurki, zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkami, posypujemy startym żółtym serem. Brzegi ciasta smarujemy pozostawionym jajkiem. Całość pieczemy ok. 35 min. (brzegi powinny się zrumienić). Tarte kroimy lekko przestudzoną, można posypać świeżym tymiankiem.
*na ciasto
- 200g mąki pszennej
- 7g suszonych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
-1 jajko
- 60g roztopionego masła
*na farsz
- 1/2 cebuli
- 500g świeżych kurek
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 150g żółtego sera
- 150g kwaśnej gęstej śmietany
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, dodajemy 5-6 łyżek wody i ugniatamy ciasto, następnie rozwałkowujemy, wkładamy do średniej tortownicy (średnica ok. 20 cm.). Wstawiamy do lodówki, na czas przygotowania farszu.
2. Cebulę siekamy, podsmażamy na oleju, następnie dodajemy oczyszczone, umyte i osuszone kurki , smażymy ok. 15 min. (do odparowania płynu), pod koniec dodajemy masło, przyprawiamy solą i pieprzem, studzimy.
3. Jajka miksujemy, odkładamy 1/3 na bok, 2/3 mieszamy z śmietaną, przyprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wykładamy z lodówki, podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, przez ok. 5 min. Następnie na ciasto wykładamy podsmażone kurki, zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkami, posypujemy startym żółtym serem. Brzegi ciasta smarujemy pozostawionym jajkiem. Całość pieczemy ok. 35 min. (brzegi powinny się zrumienić). Tarte kroimy lekko przestudzoną, można posypać świeżym tymiankiem.
Etykiety:
Tarty
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
2 komentarze:
Prezentuje się bardzo smakowicie :)
wygląda obłędnie!
Prześlij komentarz