niedziela, 14 lipca 2013
Muffinki czekoladowo-waniliowe z porzeczkami
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 5 łyżek mleka
- 2 garści czarnych porzeczek
Sposób przygotowania:
1. Jajka miksujemy z olejem, olejkiem, 3 łyżkami mleka, następnie dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z cukrem, proszkiem do pieczenia.
2. Formę do muffinek wykładamy papilotkami (9sztuk), nakładamy po łyżce ciasta, pozostałe ciasto mieszamy z kakałem i 2 łyżkami mleka. Ciemne ciasto wykładamy na jasne, posypujemy porzeczkami.
3. Muffinki pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach (do suchego patyczka).
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 5 łyżek mleka
- 2 garści czarnych porzeczek
Sposób przygotowania:
1. Jajka miksujemy z olejem, olejkiem, 3 łyżkami mleka, następnie dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z cukrem, proszkiem do pieczenia.
2. Formę do muffinek wykładamy papilotkami (9sztuk), nakładamy po łyżce ciasta, pozostałe ciasto mieszamy z kakałem i 2 łyżkami mleka. Ciemne ciasto wykładamy na jasne, posypujemy porzeczkami.
3. Muffinki pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach (do suchego patyczka).
Etykiety:
Muffiny
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
4 komentarze:
Muszą smakować wspaniale ;D
Wspaniałe muffinki :)
muszę wypróbować:D
babeczki wyglądają wyśmienicie :) Polecam wypróbowanie produktów Grupy BGK. Może jakiś ciekawy przepis z chrupkami w roli główniej? ;)
Prześlij komentarz