sobota, 6 lipca 2013
Bułeczki owsiane
Składniki:
- 300g mąki owsianej
- 400g mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soli
- 30g świeżych drożdży
- 1/3 szklanki płatków owsianych
*dodatkowo
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- garść płatków owsianych
Sposób przygotowania:
1. Do miski przesiewamy mąki, robimy dołek, do którego wsypujemy pokruszone drożdże oraz wlewamy połowę letniego mleka, miód. Zasypujemy niewielką ilością mąki, by powstała konsystencja gęstej śmietany, odstawiamy na ok. 15 min.
2. Gdy rozczyn urośnie dodajemy pozostałe mleko, płatki owsiane, sól, wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto, odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
3. Gdy wyrośnie wyciągamy ciasto z miski i chwilę wyrabiamy na stolnicy, formujemy małe kulki, układamy na blaszce wysypanej mąką, lekko spłaszczamy, pozostawiamy do napuszenia, ok. 15 min.
4. Jajko mieszamy z łyżką mleka, smarujemy tym bułeczki, następnie posypujemy je płatkami i wkładamy do piekarnika na ok. 20 min. w 200 stopniach, aż się zrumienią. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.
Inspiracja: babeczka.zuzka.pl
- 300g mąki owsianej
- 400g mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soli
- 30g świeżych drożdży
- 1/3 szklanki płatków owsianych
*dodatkowo
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- garść płatków owsianych
Sposób przygotowania:
1. Do miski przesiewamy mąki, robimy dołek, do którego wsypujemy pokruszone drożdże oraz wlewamy połowę letniego mleka, miód. Zasypujemy niewielką ilością mąki, by powstała konsystencja gęstej śmietany, odstawiamy na ok. 15 min.
2. Gdy rozczyn urośnie dodajemy pozostałe mleko, płatki owsiane, sól, wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto, odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
3. Gdy wyrośnie wyciągamy ciasto z miski i chwilę wyrabiamy na stolnicy, formujemy małe kulki, układamy na blaszce wysypanej mąką, lekko spłaszczamy, pozostawiamy do napuszenia, ok. 15 min.
4. Jajko mieszamy z łyżką mleka, smarujemy tym bułeczki, następnie posypujemy je płatkami i wkładamy do piekarnika na ok. 20 min. w 200 stopniach, aż się zrumienią. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.
Inspiracja: babeczka.zuzka.pl
Etykiety:
Pieczywo
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
1 komentarze:
bardzo ładnie wyglądają:)
Prześlij komentarz