poniedziałek, 8 lipca 2013
Pomidorowa inaczej
Składniki:
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 puszka pomidorów
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- przyprawa typu vegeta
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżki gęstej śmietany
*na naleśniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 2 jajka
- szczypta soli
- 100g serka śmietankowego
- 100g żółtego sera
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki posiekanej bazylii
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. W misce miksujemy mleko z wodą, jajkami, mąką i szczyptą soli. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy na złoty kolor naleśniki.
2. Żółty ser ścieramy na małych oczkach i mieszamy z serkiem śmietankowym, posiekanymi ziołami, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Naleśniki smarujemy farszem serowo-ziołowym, zawijamy w ruloniki, poczym kroimy w plasterki. Następnie nadziewamy je na długie patyczki, formując ślimaczki.
4 Obraną włoszczyznę wkładamy do garnka wraz z zielem, liściem laurowym, zmiażdżonym czosnkiem, zalewamy 1 litrem wody i gotujemy ok. 40 min. Po tym czasie wywar przecedzamy, dodajemy przecier i pomidory, zagotowujemy, przyprawiamy do smaku vegetą. solą i pieprzem. Można dodać śmietanę. Podajemy z przygotowanymi naleśnikami.
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 puszka pomidorów
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- przyprawa typu vegeta
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżki gęstej śmietany
*na naleśniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 2 jajka
- szczypta soli
- 100g serka śmietankowego
- 100g żółtego sera
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki posiekanej bazylii
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. W misce miksujemy mleko z wodą, jajkami, mąką i szczyptą soli. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy na złoty kolor naleśniki.
2. Żółty ser ścieramy na małych oczkach i mieszamy z serkiem śmietankowym, posiekanymi ziołami, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Naleśniki smarujemy farszem serowo-ziołowym, zawijamy w ruloniki, poczym kroimy w plasterki. Następnie nadziewamy je na długie patyczki, formując ślimaczki.
4 Obraną włoszczyznę wkładamy do garnka wraz z zielem, liściem laurowym, zmiażdżonym czosnkiem, zalewamy 1 litrem wody i gotujemy ok. 40 min. Po tym czasie wywar przecedzamy, dodajemy przecier i pomidory, zagotowujemy, przyprawiamy do smaku vegetą. solą i pieprzem. Można dodać śmietanę. Podajemy z przygotowanymi naleśnikami.
Etykiety:
Zupy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
4 komentarze:
Inaczej = lepiej. Bardzo fajnie wyszła :)
super pomysł:) rewelacja:)
Świetny pomysł z tymi naleśniczkami, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Ładnie wygląda, kto by pomyślał, że z poczciwej pomidorowej można zrobić coś tak fajnego.
Prześlij komentarz