środa, 29 maja 2013
Pancakes szpinakowe
Składniki:
*na ciasto
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1/2 opakowania mrożonego szpinaku
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- sól i pieprz
*dodatkowo
- 1 op. sera typu włoskiego
- 3-4 łyżki śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Szpinak wkładamy do garnka i gotujemy, aż do odparowania płynu. Jeśli jest to szpinak w liściach to go miksujemy, następnie przyprawiamy solą i pieprzem, studzimy.
2. Później dodajemy jajka, mąki wymieszane z sodą i proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na suchej patelni.
3. Ser mieszamy z wyciśniętymi ząbkami czosnku, śmietaną, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Usmażone placuszki podajemy z przygotowanym serkiem.
*na ciasto
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1/2 opakowania mrożonego szpinaku
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- sól i pieprz
*dodatkowo
- 1 op. sera typu włoskiego
- 3-4 łyżki śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Szpinak wkładamy do garnka i gotujemy, aż do odparowania płynu. Jeśli jest to szpinak w liściach to go miksujemy, następnie przyprawiamy solą i pieprzem, studzimy.
2. Później dodajemy jajka, mąki wymieszane z sodą i proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na suchej patelni.
3. Ser mieszamy z wyciśniętymi ząbkami czosnku, śmietaną, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4. Usmażone placuszki podajemy z przygotowanym serkiem.
Etykiety:
Placuszki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
6 komentarze:
super pomysł:)
Ten zielony kolor od razu poprawia humor!
Ile to jest 1/2 opakowania? Bo korci mnie, zeby zrobic...
Ja użyłam szpinaku Bonduelle, który jest pakowany po 750g, czyli do przepisu ok. 380g :)
Rewelacyjne :) Zapraszam Cię serdecznie z tą potrawą do mojej zabawy „Czas na szpinak 3″ http://kuchennewzlotyiupadki.blox.pl/2013/05/Zaproszenie-do-akcji-kulinarnej-Czas-na-szpinak-3.html Pozdrawiam ;)
Ale świetne! Nigdy nie robiłam takich pancakes - koniecznie trzeba to zmienić! :)
Może w takiej wersji szpinak mi podpasuje ;) Wyglądają obłędnie!
Prześlij komentarz