niedziela, 26 maja 2013
Kurczak z migdałami i granatem
Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 1/2 owocu granatu
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 mała cebula
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 1 kostka drobiowa
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- 3 łyżki oleju z pestek winogron lub słonecznikowego
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka oczyszczamy i kroimy w większe kawałki, oprószamy pieprzem.
2. W misce mieszamy olej, cukier, sos sojowy. Następnie przekładamy filety i marynujemy ok. 30 min.
3. Cebulę siekamy, podsmażamy na oleju, później dodajemy kurczaka z odrobiną marynaty, smażymy ok. 7 min, pod koniec dodajemy płatki migdałowe.
4. Następnie dodajemy kostkę drobiową rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody oraz natkę pietruszki. Dusimy ok. 30 min. Mąkę mieszamy z 1/4 szklanki wody, wlewamy i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. Wykładamy na talerz i posypujemy ziarenkami granatu.
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 1/2 owocu granatu
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 mała cebula
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 1 kostka drobiowa
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- 3 łyżki oleju z pestek winogron lub słonecznikowego
Sposób przygotowania:
1. Kurczaka oczyszczamy i kroimy w większe kawałki, oprószamy pieprzem.
2. W misce mieszamy olej, cukier, sos sojowy. Następnie przekładamy filety i marynujemy ok. 30 min.
3. Cebulę siekamy, podsmażamy na oleju, później dodajemy kurczaka z odrobiną marynaty, smażymy ok. 7 min, pod koniec dodajemy płatki migdałowe.
4. Następnie dodajemy kostkę drobiową rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody oraz natkę pietruszki. Dusimy ok. 30 min. Mąkę mieszamy z 1/4 szklanki wody, wlewamy i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. Wykładamy na talerz i posypujemy ziarenkami granatu.
Etykiety:
Dania z drobiu
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
4 komentarze:
O, też ostatnio robiłam tego kurczaka :) jeszcze nie opublikowałam przepisu, bo czeka sobie w kolejce... ale potwierdzam, że jest pyszny! ślicznie u Ciebie wygląda na zdjęciu :)
Uwielbiam kurczaka z granatami. Pysznie podkreślają smak mięsa, a nie są zbyt słodkie:)
Bardzo oryginalny przepis, nie widziałam jeszcze takiego zestawu składników do kurczaka.
dzis zrobilam! pycha! smakuje rownie dobrze bez granatow, ale z granatami dopiero nabiera smaku:) polecam!
Prześlij komentarz