sobota, 25 maja 2013
Placki ziemniaczane z gulaszem
Składniki:
*na placki
- 1kg ziemniaków
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz
*na gulasz
- 500g mięsa z szynki wieprzowej
- 1 cebula
- 2 ziela angielskie
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki chili
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka mąki pszennej
- Maggi
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Cebulę siekamy, podsmażamy na oleju, następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięso, dalej smażymy. Później wlewamy 1/2 szklanki wody, przyprawiamy słodką papryką, chili, zielem i gotujemy do miękkości mięsa ok. 50 min. Pod koniec przyprawiamy do smaku przyprawą Maggi, solą i pieprzem, dodajemy mąkę wymieszaną z 1/3 szklanki wody, zagotowujemy.
2. Ziemniaki obieramy, ścieramy na małych oczkach, na chwilę odstawiamy. Następnie odlewamy płyn, który powstanie z ziemniaków. Do odsączonych dodajemy jajka, mąkę, sól i pieprz do smaku, mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy małe placuszki, gdy się zezłocą, przekładamy na papierowe ręczniczki, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Po chwili przekładamy na talerze i podajemy z gorącym sosem gulaszowym.
*na placki
- 1kg ziemniaków
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz
*na gulasz
- 500g mięsa z szynki wieprzowej
- 1 cebula
- 2 ziela angielskie
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki chili
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka mąki pszennej
- Maggi
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Cebulę siekamy, podsmażamy na oleju, następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięso, dalej smażymy. Później wlewamy 1/2 szklanki wody, przyprawiamy słodką papryką, chili, zielem i gotujemy do miękkości mięsa ok. 50 min. Pod koniec przyprawiamy do smaku przyprawą Maggi, solą i pieprzem, dodajemy mąkę wymieszaną z 1/3 szklanki wody, zagotowujemy.
2. Ziemniaki obieramy, ścieramy na małych oczkach, na chwilę odstawiamy. Następnie odlewamy płyn, który powstanie z ziemniaków. Do odsączonych dodajemy jajka, mąkę, sól i pieprz do smaku, mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy małe placuszki, gdy się zezłocą, przekładamy na papierowe ręczniczki, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Po chwili przekładamy na talerze i podajemy z gorącym sosem gulaszowym.
Etykiety:
Dania z wołowiny i wieprzowiny,
Placuszki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
2 komentarze:
pyszny pomysł na obiad:)
bardzo ładne zdjęcia :)
Karola
Prześlij komentarz