niedziela, 19 maja 2013
Arancini-sycylijskie kulki ryżowe
Składniki:
- 400g ryżu (arborio lub na risotto)
- 200g mielonego mięsa
- 1/2 marchewki
- 1/2 cebuli
- 1 mała puszki zielonego groszku
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 100g żółtego sera
- 3 jajka
- 1/2 szklanki białego wina
- 1/4 łyżeczki szafranu
- 2 garści parmezanu
- bułka tarta
- mąka
- sól i pieprz
- oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Marchewkę i cebulę obieramy, drobno siekamy. Na 2 łyżkach oleju podsmażamy warzywa i mięso. Dolewamy wino i odparowujemy. Dodajemy groszek i smażymy jeszcze chwilę. Następnie wlewamy przecier pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 20 min.
2. W osolonej wodzie gotujemy ryż. Gotowy ryż przekładamy do miski, dodajemy szafran wymieszany z 1/4 szklanki wody, 1 roztrzepane jajko, parmezan, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
3. Na dłoń nakładamy łyżkę ryżu, spłaszczamy w ten sposób, aby powstało zagłębienie, nakładamy tam łyżeczkę przygotowanego mięsa i kilka kostek sera, następnie nakrywamy drugą warstwą ryżu i formujemy w dłoniach kulkę.
4.Każdą kulkę obtaczamy w mące, następnie w pozostałych posolonych i roztrzepanych jajkach, na końcu w bułce tartej.
5. Po uformowaniu wszystkich arancini, smażymy na głębokim tłuszczu, aż będą złociste. Gotowe wyjmujemy na papierowe ręczniczki, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
- 400g ryżu (arborio lub na risotto)
- 200g mielonego mięsa
- 1/2 marchewki
- 1/2 cebuli
- 1 mała puszki zielonego groszku
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 100g żółtego sera
- 3 jajka
- 1/2 szklanki białego wina
- 1/4 łyżeczki szafranu
- 2 garści parmezanu
- bułka tarta
- mąka
- sól i pieprz
- oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Marchewkę i cebulę obieramy, drobno siekamy. Na 2 łyżkach oleju podsmażamy warzywa i mięso. Dolewamy wino i odparowujemy. Dodajemy groszek i smażymy jeszcze chwilę. Następnie wlewamy przecier pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 20 min.
2. W osolonej wodzie gotujemy ryż. Gotowy ryż przekładamy do miski, dodajemy szafran wymieszany z 1/4 szklanki wody, 1 roztrzepane jajko, parmezan, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
3. Na dłoń nakładamy łyżkę ryżu, spłaszczamy w ten sposób, aby powstało zagłębienie, nakładamy tam łyżeczkę przygotowanego mięsa i kilka kostek sera, następnie nakrywamy drugą warstwą ryżu i formujemy w dłoniach kulkę.
4.Każdą kulkę obtaczamy w mące, następnie w pozostałych posolonych i roztrzepanych jajkach, na końcu w bułce tartej.
5. Po uformowaniu wszystkich arancini, smażymy na głębokim tłuszczu, aż będą złociste. Gotowe wyjmujemy na papierowe ręczniczki, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Etykiety:
Dania z mięsa mielonego,
Ryż
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
3 komentarze:
hmm moja Mama czasem robi podobne kulki ryżowe, tyle że bez farszu. muszę spróbować też Twoich :D
Bardzo fajny przepis-zapisuję:-)
pieknie wygladaja
uwielbiam arancini!!!
moje pierwsze jadlam w Kolonii, pozniej na Sycylii,
a teraz ostatnio zrobila tez moja tesciowa
Prześlij komentarz