piątek, 17 maja 2013
Serowe zawijańce
Składniki:
*na ciasto
- 30g świeżych drożdży
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mleka
- 1/3 kostki masła
- 1 jajko
*na nadzienie
- 250g białego sera mielonego
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 op. cukru waniliowego
- 1/3 szklanki rodzynek
*dodatkowo
- 2 łyżki masła
- lukier
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozrabiamy w letnim mleku. Następnie dodajemy je do reszty składników na ciasto.
2. Ciasto zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
3. Ser mieszamy z jajkiem i cukrami. Na końcu dodajemy rodzynki wcześniej zaparzone, mieszamy.
4. Ciasto rozwałkowujemy na płat o wymiarach 40x30 cm, po czym wykładamy na niego serowe nadzienie. Całość zwijamy ciasno w roladę wzdłuż dłuższego boku i kroimy na 12 części. Każdy kawałek kładziemy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką, lekko dłonią spłaszczamy.
5. Na końcu zawijańce smarujemy roztopionymi 2 łyżkami masła. Pieczemy ok. 40 min. w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu lukrujemy.
*na ciasto
- 30g świeżych drożdży
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mleka
- 1/3 kostki masła
- 1 jajko
*na nadzienie
- 250g białego sera mielonego
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 op. cukru waniliowego
- 1/3 szklanki rodzynek
*dodatkowo
- 2 łyżki masła
- lukier
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozrabiamy w letnim mleku. Następnie dodajemy je do reszty składników na ciasto.
2. Ciasto zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
3. Ser mieszamy z jajkiem i cukrami. Na końcu dodajemy rodzynki wcześniej zaparzone, mieszamy.
4. Ciasto rozwałkowujemy na płat o wymiarach 40x30 cm, po czym wykładamy na niego serowe nadzienie. Całość zwijamy ciasno w roladę wzdłuż dłuższego boku i kroimy na 12 części. Każdy kawałek kładziemy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką, lekko dłonią spłaszczamy.
5. Na końcu zawijańce smarujemy roztopionymi 2 łyżkami masła. Pieczemy ok. 40 min. w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu lukrujemy.
Etykiety:
Ciastka
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
9 komentarze:
Mmm pycha.
Porywam jednego zawijańca na drugie śniadanie:)
Szczerze mówiąc to aż narobiłaś mi smaka :)
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju drożdżowe ślimaczki :)
Zjadłabym:)
Mniam, uwielbiam wszelkie drożdżowe słodkości! :) I jeszcze ten lukier... :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Ale mam smaka. Wygląda smakowicie i myślę,że jest pyszne. Pozdrawiam :)
Czy ser może być z wiaderka? Nie będzie zbyt rzadki?
Ja użyłam sera w kostce, ale jeśli masz ser z wiaderka dobrej jakości to też się nadaje :)
zrobiłam, aczkolwiek następnym razem musi byc ser z kostki, taki jest za rzadki :-/ no i zmodyfikowałam lukier- posypalam kruszonką, pyszne!
Prześlij komentarz