wtorek, 26 marca 2013

Zapiekanka z kaszy jaglanej

Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego
- 1 mały brokuł
- 1 duże jajko
- 10dag szynki
- 10dag startej mozzarelli
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 papryki
- sól i pieprz
- rzeżucha do ozdoby

Sposób przygotowania:
1. Kasze płuczemy, odsączamy, następnie wlewamy bulion i gotujemy do miękkości, gotową lekko studzimy.
2. Szynkę, paprykę kroimy w paseczki. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko.
3. Do kaszy dodajemy pokrojoną paprykę, szynkę, ugotowany brokuł, żółtko, połowę mozzarelli, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białko i ponownie delikatnie mieszamy.
4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, wykładamy kaszę z dodatkami i zapiekamy w 180 stopniach ok. 20 min. Następnie wyciągamy, posypujemy pozostałym serem i wkładamy ponownie do piekarnika, aby ser się roztopił.
5. Gotową zapiekankę posypujemy rzeżuchą.

17 komentarze:

Margaretkaw pisze...

Wygląda bardzo smakowicie, chętnie bym zajdła na obiad :)

Maggie pisze...

Ciekawy pomysl! No i przyjazny dla portfela, co pod koniec miesiaca nie jest bez znaczenia ;)

whiness pisze...

Bardzo zdrowa zapiekanka, a takie lubię najbardziej. :) Jeszcze nie zapiekałam kaszy jaglanej, więc tym bardziej chciałabym wypróbować Twój przepis.

Kasia pisze...

Wygląda pysznie!

Unknown pisze...

Wypróbowane, polecam! Pyszne!

Anonimowy pisze...

czy zamiast rzeżuchy można dodać kiełki?

Pokochaj gotowanie pisze...

Tak, myślę że najlepiej nadają się kiełki brokuła :)

Anonimowy pisze...

Przyrządziłam ja 2 dni temu była wyśmienita, nie miałam tylko rzeżuchy ani kiełek ale i tak wyszla przepyszna :)

Anonimowy pisze...

Czy możemy zapiec kaszę w naczyniu przykrytym folią aluminiową? Czy może zapiekamy bez przykrycia?

Pokochaj gotowanie pisze...

Przed posypaniem serem można przykryć folią aluminiową, a gdy wkładamy drugi raz zapiekankę do piekarnika niczym nie przykrywamy.

Jemy ekolokalnie pisze...

Wygląda fantastycznie, uwielbiamy kaszę jaglaną i na pewno wypróbujemy przepis :)

pyszne przepisy pisze...

zapiekanki są super wygodne, bo wystarczy przygotować co trzeba a potem "samo" robi się w piekarniku

Iga z Dietmap.pl pisze...

Przy takich przepisach na prawdę można pokochać gotowanie! Kaszy jaglanej nie mam, ale może w wersji z jęczmienną wyjdzie równie smaczna :)

GM Forte pisze...

Przyrządziłam ja 2 dni temu była wyśmienita, nie miałam tylko rzeżuchy ani kiełek ale i tak wyszla przepyszna :)

Acutive pisze...

Jestem zadowolony z efektu. Sprawdzone przeze mnie.

Menblog pisze...

Super zapiekanka!

PoznajmyOpinie pisze...

Fajnie wygląda

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne