wtorek, 26 marca 2013
Zapiekanka z kaszy jaglanej
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego
- 1 mały brokuł
- 1 duże jajko
- 10dag szynki
- 10dag startej mozzarelli
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 papryki
- sól i pieprz
- rzeżucha do ozdoby
Sposób przygotowania:
1. Kasze płuczemy, odsączamy, następnie wlewamy bulion i gotujemy do miękkości, gotową lekko studzimy.
2. Szynkę, paprykę kroimy w paseczki. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko.
3. Do kaszy dodajemy pokrojoną paprykę, szynkę, ugotowany brokuł, żółtko, połowę mozzarelli, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białko i ponownie delikatnie mieszamy.
4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, wykładamy kaszę z dodatkami i zapiekamy w 180 stopniach ok. 20 min. Następnie wyciągamy, posypujemy pozostałym serem i wkładamy ponownie do piekarnika, aby ser się roztopił.
5. Gotową zapiekankę posypujemy rzeżuchą.
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego
- 1 mały brokuł
- 1 duże jajko
- 10dag szynki
- 10dag startej mozzarelli
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 papryki
- sól i pieprz
- rzeżucha do ozdoby
Sposób przygotowania:
1. Kasze płuczemy, odsączamy, następnie wlewamy bulion i gotujemy do miękkości, gotową lekko studzimy.
2. Szynkę, paprykę kroimy w paseczki. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko.
3. Do kaszy dodajemy pokrojoną paprykę, szynkę, ugotowany brokuł, żółtko, połowę mozzarelli, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białko i ponownie delikatnie mieszamy.
4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, wykładamy kaszę z dodatkami i zapiekamy w 180 stopniach ok. 20 min. Następnie wyciągamy, posypujemy pozostałym serem i wkładamy ponownie do piekarnika, aby ser się roztopił.
5. Gotową zapiekankę posypujemy rzeżuchą.
Etykiety:
Kasza,
Zapiekanki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
17 komentarze:
Wygląda bardzo smakowicie, chętnie bym zajdła na obiad :)
Ciekawy pomysl! No i przyjazny dla portfela, co pod koniec miesiaca nie jest bez znaczenia ;)
Bardzo zdrowa zapiekanka, a takie lubię najbardziej. :) Jeszcze nie zapiekałam kaszy jaglanej, więc tym bardziej chciałabym wypróbować Twój przepis.
Wygląda pysznie!
Wypróbowane, polecam! Pyszne!
czy zamiast rzeżuchy można dodać kiełki?
Tak, myślę że najlepiej nadają się kiełki brokuła :)
Przyrządziłam ja 2 dni temu była wyśmienita, nie miałam tylko rzeżuchy ani kiełek ale i tak wyszla przepyszna :)
Czy możemy zapiec kaszę w naczyniu przykrytym folią aluminiową? Czy może zapiekamy bez przykrycia?
Przed posypaniem serem można przykryć folią aluminiową, a gdy wkładamy drugi raz zapiekankę do piekarnika niczym nie przykrywamy.
Wygląda fantastycznie, uwielbiamy kaszę jaglaną i na pewno wypróbujemy przepis :)
zapiekanki są super wygodne, bo wystarczy przygotować co trzeba a potem "samo" robi się w piekarniku
Przy takich przepisach na prawdę można pokochać gotowanie! Kaszy jaglanej nie mam, ale może w wersji z jęczmienną wyjdzie równie smaczna :)
Przyrządziłam ja 2 dni temu była wyśmienita, nie miałam tylko rzeżuchy ani kiełek ale i tak wyszla przepyszna :)
Jestem zadowolony z efektu. Sprawdzone przeze mnie.
Super zapiekanka!
Fajnie wygląda
Prześlij komentarz