Zamek w Trokach
Wileńskie ulice
nie tylko zachwycają piękną architekturą, lecz także niezwykłymi rzeźbami,
które sprawiają, że miasto staje się zaczarowane, a nawet baśniowe.
W centrum Wilna
znajduje się most zakochanych, na którym młode pary wieszają kłódki i wyrzucają
kluczyki do rzeki, co symbolizuje ich trwałość związku. Niektóre kłódki liczą
kilkadziesiąt lat.
Kulinarnie . . .
Kuchnia litewska ze względu na burzliwą historię
naznaczona jest wpływem innych państw: Rosji, Ukrainy, Białorusi, Polski. Do
najsłynniejszych dań należą:
Kartacze, zwane również cepelinami-pyzy
lepione z ziemniaków, nadziewane mięsnym farszem, polane cebulką ze skwarkami.
Kybyny są to pierogi z ciasta drożdżowego,
z mięsnym farszem.W oryginale używa się
baraniny, jednak coraz częściej zastępowana jest wieprzowiną.
Kołduny, czyli małe pierożki, nadziewane
najczęściej mięsem surowym lub gotowanym. Po ulepieniu gotowane są w rosole, w
wodzie lub pieczone.
Kugel znany jest również w Polsce jako
ziemniaczana babka z cebulką, czy mięsem. Ze względu na czasochłonność,
przeważnie przygotowywana jest z okazji świąt.
Bliny
żmudzkie- grube
placki ziemniaczane nadziewane m.in. mięsem, smażone i podawane ze śmietaną,
lub sosem.
Chłodnik
litewski- zupa
serwowana na zimno, na bazie botwinki, podawana z ugotowanym jajkiem.
Znane są również litewskie sery, które Polakom mogą wydawać się dość
orientalne, np. ser z kminkiem, cebulą, pomidorami, czy ogórkiem.
Zaskakującym
produktem jest ser jabłkowy, który tak naprawdę nie jest serem, nazwę
zawdzięcza jedynie podobnemu sposobowi wyrobu. Przygotowuje się go z kwaśnych
jabłek, cynamonu i cukru. Spożywany jest jako dodatek do gorzkiej herbaty,
kawy, czy wina.
Jeśli chodzi o coś "mocniejszego" to na uwagę zasługują miody
pitne, słynną ze swojego wyjątkowego smaku i dość dużej ilości alkoholu.
|
1 komentarze:
Widzę, że przywieźliśmy z Litwy podobne zdjęcia i kulinarne wspomnienia:) Mamy za sobą jeszcze smak gotowanego oraz wędzonego wieprzowego ucha;)
Prześlij komentarz