niedziela, 30 grudnia 2012
Śledzie po sułtańsku
Składniki:
- 250g płatów śledziowych
- 50g rodzynek
- 2 cebule
- 1/3 szklanki oliwy
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 słoiczka małego koncentratu
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Śledzie moczymy w chłodnej wodzie ok. 2 godz., aby pozbyć się nadmiaru soli, następnie suszymy i kroimy w mniejsze kawałki.
2. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, po 5 min. pozbywamy się wody.
3. Cebule kroimy w cienkie plasterki, podsmażamy na łyżce oleju, następnie dodajemy resztę oleju, koncentrat, rodzynki, sok z cytryny, pieprz chwilę dusimy, nie doprowadzając do zagotowania.
4. W naczyniu lub w słoiku układamy na przemian śledzie z ostudzoną zalewą.
5. Przed podaniem odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- 250g płatów śledziowych
- 50g rodzynek
- 2 cebule
- 1/3 szklanki oliwy
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 słoiczka małego koncentratu
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Śledzie moczymy w chłodnej wodzie ok. 2 godz., aby pozbyć się nadmiaru soli, następnie suszymy i kroimy w mniejsze kawałki.
2. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, po 5 min. pozbywamy się wody.
3. Cebule kroimy w cienkie plasterki, podsmażamy na łyżce oleju, następnie dodajemy resztę oleju, koncentrat, rodzynki, sok z cytryny, pieprz chwilę dusimy, nie doprowadzając do zagotowania.
4. W naczyniu lub w słoiku układamy na przemian śledzie z ostudzoną zalewą.
5. Przed podaniem odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Etykiety:
Ryby
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
7 komentarze:
uwielbiam te sledzie !!
Muszą być pyszne ;) uwielbiam śledzie w każdej postaci :)
Śledzie kocham pod każdą postacią :)
Jakie te sledzie mają smak po zrobieniu? Są bardziej słodkie czy wytrawne?
Bardziej wytrawne, rodzynki nadają tylko trochę słodyczy :)
Ja dodaję jeszcze trochę cynamonu ..Palce lizać !!!! :)
Super! :)
Prześlij komentarz