sobota, 15 grudnia 2012

Piernik na piwie

Składniki:
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 130g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 90ml roztopionego masła
- 80ml miodu
- 80ml ciemnego piwa np. Guinness
- 8 suszonych śliwek

Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika i kakałem.
2. Jajko lekko ubijamy, następnie dodajemy roztopione i ostudzone masło, cukier, miód, miksujemy. Stopniowo dodajemy mąkę z dodatkami oraz piwo lekko ostudzone po zagotowaniu, miksujemy na gładką masę.
3. Na końcu dodajemy pokrojone śliwki, mieszamy.
4. Ciasto wykładamy do małej keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczemy ok. 35 min. w 180 stopniach.

3 komentarze:

Ola pisze...

kolejna rewelacyjna piernikowa propozycja... na zdjęciach wygląda nieziemsko :)

Arcoiris pisze...

Ja chcę kawałek:)

Anonimowy pisze...

Super przepis,zrobiłam pychotka.

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne