czwartek, 1 listopada 2012
Ciasto jabłkowo-miodowe
Składniki:
*na ciasto
- 2 jajka
- 100g margaryny
- 4 łyżki płynnego miodu
- 50dag mąki pszennej
- 30dag cukru pudru
- 1 łyżeczka sody
*na krem
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 180g margaryny
- 15dag cukru
- 1 cukier waniliowy
*na masę jabłkową
- 1 galaretka cytrynowa
- 1kg jabłek
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, wyrabiamy, formujemy 3 kulki. Ciasto wykładamy na trzy blaszki, wysmarowane tłuszczem i obsypane mąką (1 kulka na 1 blaszkę). Pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach. Wykładamy i studzimy.
2. Mąkę potrzebną na krem rozrabiamy w jednej szklance mleka, w do drugiej porcji mleka wsypujemy cukry, zagotowujemy, wlewamy pozostałe mleko (z mąką), cały czas gotujemy i mieszamy, aż powstanie konsystencja budyniu. Do lekko ostudzonego dodajemy margarynę, miksujemy na gładką masę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
3. Jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach, podsmażamy, pod koniec dodajemy galaretkę, rozpuszczoną w 1/2 szklance wrzącej wody.
4. Przekładamy ciasto: ciasto-krem-ciasto-jabłka-ciasto, wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Inspiracja: Planeta Smaku
*na ciasto
- 2 jajka
- 100g margaryny
- 4 łyżki płynnego miodu
- 50dag mąki pszennej
- 30dag cukru pudru
- 1 łyżeczka sody
*na krem
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 180g margaryny
- 15dag cukru
- 1 cukier waniliowy
*na masę jabłkową
- 1 galaretka cytrynowa
- 1kg jabłek
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, wyrabiamy, formujemy 3 kulki. Ciasto wykładamy na trzy blaszki, wysmarowane tłuszczem i obsypane mąką (1 kulka na 1 blaszkę). Pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach. Wykładamy i studzimy.
2. Mąkę potrzebną na krem rozrabiamy w jednej szklance mleka, w do drugiej porcji mleka wsypujemy cukry, zagotowujemy, wlewamy pozostałe mleko (z mąką), cały czas gotujemy i mieszamy, aż powstanie konsystencja budyniu. Do lekko ostudzonego dodajemy margarynę, miksujemy na gładką masę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
3. Jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach, podsmażamy, pod koniec dodajemy galaretkę, rozpuszczoną w 1/2 szklance wrzącej wody.
4. Przekładamy ciasto: ciasto-krem-ciasto-jabłka-ciasto, wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Inspiracja: Planeta Smaku
Etykiety:
Ciasta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
5 komentarze:
wczoraj robiłam chyba identyczne, tylko galaretkę dałam wiśniową. od rana w domu słyszę pochwały, wszystkim smakuje:)
Miód i jabłka w cieście to zgrana para. Spodobał mi się też dodatek tej galaretki cytrynowej :) Na pewno dodaje atrakcyjnego smaku.
Podoba mi się to ciasto , na pewno zrobię takie
wspaniałe połączenie smaków - jabłka, miód i krem budyniowy
Też znam to ciasto choć pod nazwą "Brazylianka". Potwierdzam - jest pyszne!
Prześlij komentarz