poniedziałek, 10 września 2012
Wytrawne ciasteczka z serem pleśniowym
Składniki:
- 175g sera pleśniowego lazur
- 100g masła
- 1 jajko
- 50g mąki kukurydzianej
- 125g mąki pszennej
- szczypta soli
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
1. Ser mieszamy z żółtkiem (białko zostawiamy do smarowania ciasteczek), masłem, następnie dodajemy mąki, sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Ciasto wyrabiamy ręką tak długo, aż powstanie jednolite zbite ciasto, później wkładamy na ok. 30 min. do lodówki.
2. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, wycinamy dowolne kształty, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem.
3. Pieczemy ok. 15 min. w 200 stopniach, aż się zezłocą.
Inspiracja: Kuchnia Agaty
- 175g sera pleśniowego lazur
- 100g masła
- 1 jajko
- 50g mąki kukurydzianej
- 125g mąki pszennej
- szczypta soli
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
1. Ser mieszamy z żółtkiem (białko zostawiamy do smarowania ciasteczek), masłem, następnie dodajemy mąki, sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Ciasto wyrabiamy ręką tak długo, aż powstanie jednolite zbite ciasto, później wkładamy na ok. 30 min. do lodówki.
2. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, wycinamy dowolne kształty, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem.
3. Pieczemy ok. 15 min. w 200 stopniach, aż się zezłocą.
Inspiracja: Kuchnia Agaty
Etykiety:
Ciastka
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
3 komentarze:
znacznie lepsze niż niezdrowe chipsy i krakersy!
genialne!
Świetne! Porywam ten przepis od Ciebie:)
Pysznie u Ciebie!
Pozdrawiam:)
Prześlij komentarz