poniedziałek, 5 marca 2012
Zupa szpinakowa
Składniki:
- 1/2 cebuli
- 1 duża marchewka
- 1/2 opakowania mrożonego szpinaku w liściach
- 1 mała por
- 1 korzeń pietruszki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 200g kaszy jęczmiennej
- sól i pieprz
- 2 ząbki czosnku
- olej
Sposób przygotowania:
1. Cebulę drobno siekamy, marchewkę i por kroimy w talarki, pietruszkę w kostkę.
2. Cebulę wraz z wyciśniętym czosnkiem podsmażamy na 2 łyżkach oleju, następnie dodajemy resztę warzyw i chwilę smażymy.
3. Warzywa zalewamy bulionem, wsypujemy kaszę i gotujemy do miękkości warzyw i kaszy ok. 30 min. pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Jeśli zupa jest zbyt gęsta można dolać wody.
4. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze 10 min.
- 1/2 cebuli
- 1 duża marchewka
- 1/2 opakowania mrożonego szpinaku w liściach
- 1 mała por
- 1 korzeń pietruszki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 200g kaszy jęczmiennej
- sól i pieprz
- 2 ząbki czosnku
- olej
Sposób przygotowania:
1. Cebulę drobno siekamy, marchewkę i por kroimy w talarki, pietruszkę w kostkę.
2. Cebulę wraz z wyciśniętym czosnkiem podsmażamy na 2 łyżkach oleju, następnie dodajemy resztę warzyw i chwilę smażymy.
3. Warzywa zalewamy bulionem, wsypujemy kaszę i gotujemy do miękkości warzyw i kaszy ok. 30 min. pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Jeśli zupa jest zbyt gęsta można dolać wody.
4. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze 10 min.
Etykiety:
Zupy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
3 komentarze:
Szpinak w momencie dodawania do zupki ma być zamrożony czy rozmrożony?
Ja dałam zamrożony:)
polecam, super, pyszna i szybka!
Prześlij komentarz