piątek, 9 marca 2012
Keks bananowo-krówkowy z migdałami
Składniki:
- 2 jajka
- 2 dojrzałe banany
- 100g cukru trzcinowego
- 100g jogurtu naturalnego
- 200g mąki pszennej
- 100g masła
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150g miękkich krówek
- 100g migdałow
Sposób przygotowania:
1. Masło rozpuszczamy i studzimy, banany rozgniatamy widelcem.
2. Cukier, jajka i jogurt w temperaturze pokojowej miksujemy, dodajemy ostudzone masło, banany, nadal miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i z sodą (przesiewamy i mieszamy trzepaczką).
3. Do ciasta dodajemy 3/4 posiekanych migdałów i 3/4 pokrojonych krówek, mieszamy.
4. Keksówkę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto. Wierzch posypujemy resztą migdałów i krówek.
5. Ciasto wkładamy do piekarnika na ok. 50 min. w 180 stopniach. Keks powinien się zrumienić i pęknąć.
Inspiracja: rogalikblog
- 2 jajka
- 2 dojrzałe banany
- 100g cukru trzcinowego
- 100g jogurtu naturalnego
- 200g mąki pszennej
- 100g masła
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150g miękkich krówek
- 100g migdałow
Sposób przygotowania:
1. Masło rozpuszczamy i studzimy, banany rozgniatamy widelcem.
2. Cukier, jajka i jogurt w temperaturze pokojowej miksujemy, dodajemy ostudzone masło, banany, nadal miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i z sodą (przesiewamy i mieszamy trzepaczką).
3. Do ciasta dodajemy 3/4 posiekanych migdałów i 3/4 pokrojonych krówek, mieszamy.
4. Keksówkę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto. Wierzch posypujemy resztą migdałów i krówek.
5. Ciasto wkładamy do piekarnika na ok. 50 min. w 180 stopniach. Keks powinien się zrumienić i pęknąć.
Inspiracja: rogalikblog
Etykiety:
Babki
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
4 komentarze:
Banany i krowki? Brzmi oblednie! No i jeszcze na jogurcie, wiec na pewno ciasto jest wilgotne i ciezkie... Takie lubie najbardziej :)
Wygląda przepysznie! :-) Pozdrawiam.
mniamniuśny placuszek, jadłam go u Ani.... niebo w gębie polecam :)
Czy ktoś próbował go zamrozić? Nadaje się? 🙂 Pozdr
Prześlij komentarz