czwartek, 15 marca 2012
Figowe ciasteczka
Składniki:
*na ciasto
- 120g miękkiego masła
- 2 łyżki mleka
- 1 żółtko
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 krople ekstraktu migdałowego
*na nadzienie
- 200g suszonych fig
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Masło miksujemy z cukrem, aż będzie puszyste, następnie dodajemy sól, żółtko, ekstrakt, mleko, wszystko miksujemy na gładką masę. Później dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ugniatamy ciasto ręką, formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
2. Figi zalewamy szklanką wody i gotujemy ok. 15 min, by zmiękły. Następnie odcedzamy i kroimy na małe kawałki. Ponownie zalewamy 1/2 szklanką wody, dodajemy cukier, sok z cytryny, sól i gotujemy do uzyskania konsystencji dżemu, ok. 30 min. (od czasu do czasu mieszamy, uważać by nie przypalić). Wszystko studzimy.
3. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na prostokąty szerokości 12 cm. Na środku wzdłuż prostokąta kładziemy nadzienie, zawijamy brzegi do środka, tak by lekko na siebie zachodziły, delikatnie przyciskamy. Każdy taki rulon kroimy na małe ciasteczka i układamy (szwami na dole) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach na złoty kolor.
*na ciasto
- 120g miękkiego masła
- 2 łyżki mleka
- 1 żółtko
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 krople ekstraktu migdałowego
*na nadzienie
- 200g suszonych fig
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Masło miksujemy z cukrem, aż będzie puszyste, następnie dodajemy sól, żółtko, ekstrakt, mleko, wszystko miksujemy na gładką masę. Później dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ugniatamy ciasto ręką, formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
2. Figi zalewamy szklanką wody i gotujemy ok. 15 min, by zmiękły. Następnie odcedzamy i kroimy na małe kawałki. Ponownie zalewamy 1/2 szklanką wody, dodajemy cukier, sok z cytryny, sól i gotujemy do uzyskania konsystencji dżemu, ok. 30 min. (od czasu do czasu mieszamy, uważać by nie przypalić). Wszystko studzimy.
3. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na prostokąty szerokości 12 cm. Na środku wzdłuż prostokąta kładziemy nadzienie, zawijamy brzegi do środka, tak by lekko na siebie zachodziły, delikatnie przyciskamy. Każdy taki rulon kroimy na małe ciasteczka i układamy (szwami na dole) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach na złoty kolor.
Etykiety:
Ciastka
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
2 komentarze:
Bardzo lubię figi, a Twoje ciasteczka bardzo smacznie wyglądają!
Zapiszę, może będzie okazja, żeby je zrobić:)
Pozdrawiam:)
też zapisuję, figi są pyszne, ale mocno niedoceniane!
Prześlij komentarz