wtorek, 21 lutego 2012
Kulki z batatów w otrębowej skorupce
Składniki:
- 2 średnie bataty
- 4-6 łyżek mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki otrębów pszennych
- sól, pieprz
- oregano
- przyprawa typu vegeta
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Bataty obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
2. Ugotowane bataty odcedzamy, rozgniatamy, dodajemy mąkę kukurydzianą, pieprz, oregano, vegetę i dość sporo soli, ponieważ bataty są słodkie (do smaku). Wszystko dokładnie mieszamy (dajemy tyle mąki, by można było ulepić kulki).
3. Kulki ulepione z batatów obtaczamy w otrębach i smażymy w dość dużej ilości oleju na złoty kolor. Po usmażeniu kładziemy na papierowy ręczniczek, by odsączyć tłuszcz. Podajemy z ketchupem lub sosem czosnkowym.
- 2 średnie bataty
- 4-6 łyżek mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki otrębów pszennych
- sól, pieprz
- oregano
- przyprawa typu vegeta
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Bataty obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
2. Ugotowane bataty odcedzamy, rozgniatamy, dodajemy mąkę kukurydzianą, pieprz, oregano, vegetę i dość sporo soli, ponieważ bataty są słodkie (do smaku). Wszystko dokładnie mieszamy (dajemy tyle mąki, by można było ulepić kulki).
3. Kulki ulepione z batatów obtaczamy w otrębach i smażymy w dość dużej ilości oleju na złoty kolor. Po usmażeniu kładziemy na papierowy ręczniczek, by odsączyć tłuszcz. Podajemy z ketchupem lub sosem czosnkowym.
Przepis bierze udział w akcji:
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
5 komentarze:
świetne, Aniu te kuleczki!
kilka porywam, do przekąszenia ;]
Bardzo fajny pomysł na słodkie ziemniaki. Szkoda, że są tak drogie, bo częściej gościłyby na moim stole!
Mam pytanie: czy można użyć innej mąki niż kukurydziana?
Można ją zastąpić mąką ziemniaczaną:)
Pyszne są! Ostatecznie zamiast mąki użyłam kaszy manny, a zamiast wegety mieszanki różnych przypraw. Ostrość przypraw i słodycz ziemniaków komponuje się świetnie.
Prześlij komentarz