sobota, 25 lutego 2012
Grzybowa tarta
Składniki: *na farsz:
- 2 garści suszonych grzybów
- 400g kapusty kiszonej z marchewką
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka kminku
- 100g suszonych śliwek
- 1 mała cebula
- 4 ziela angielskie
- sól i pieprz
*na ciasto:
- 2 małe jajka
- 210g mąki pszennej
- 7g drożdży suszonych
- 1/2 łyżeczka soli
- 60g roztopionego masła
Sposób przygotowania:
1. Grzyby opłukujemy, zalewamy 1 szklanką wody i odstawiamy na 2 godziny. Następnie odcedzamy, ponownie zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy około godziny. Studzimy i kroimy na małe kawałki.
2. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna przepłukujemy ją na sicie. Następnie zalewamy 1 szklanką wody, dodajemy kminek, ziele angielskie, sól i pieprz, gotujemy do miękkości ok. 1 godzinę.
3. Śliwki kroimy na małe kawałki (jeśli są twarde zalewamy na chwilę wrzątkiem).
4. Z ugotowanej kapusty wyciągamy ziele angielskie, mieszamy ją z pokrojonymi grzybami i śliwkami, przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
5. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól, wlewamy ostudzone masło, jajka, ugniatamy ciasto. 1/4 ciasta wkładamy do lodówki, resztę ciasta rozwałkowujemy, wykładamy nim formę na tartę. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 10 minut w 200 stopniach.
6. Następnie ciasto wyciągamy, wykładamy grzybowy farsz, na nim układamy paseczki z ciasta, które wcześniej włożyliśmy do lodówki. Całość ponownie zanosimy do piekarnika, pieczemy ok. 20 min. w 200 stopniach (powinna się lekko zezłocić).
Przepis bierze udział w konkursie Mistrzowie Patelni w kategorii "Zimowe grzybobranie".
- 2 garści suszonych grzybów
- 400g kapusty kiszonej z marchewką
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka kminku
- 100g suszonych śliwek
- 1 mała cebula
- 4 ziela angielskie
- sól i pieprz
*na ciasto:
- 2 małe jajka
- 210g mąki pszennej
- 7g drożdży suszonych
- 1/2 łyżeczka soli
- 60g roztopionego masła
Sposób przygotowania:
1. Grzyby opłukujemy, zalewamy 1 szklanką wody i odstawiamy na 2 godziny. Następnie odcedzamy, ponownie zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy około godziny. Studzimy i kroimy na małe kawałki.
2. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna przepłukujemy ją na sicie. Następnie zalewamy 1 szklanką wody, dodajemy kminek, ziele angielskie, sól i pieprz, gotujemy do miękkości ok. 1 godzinę.
3. Śliwki kroimy na małe kawałki (jeśli są twarde zalewamy na chwilę wrzątkiem).
4. Z ugotowanej kapusty wyciągamy ziele angielskie, mieszamy ją z pokrojonymi grzybami i śliwkami, przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
5. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól, wlewamy ostudzone masło, jajka, ugniatamy ciasto. 1/4 ciasta wkładamy do lodówki, resztę ciasta rozwałkowujemy, wykładamy nim formę na tartę. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 10 minut w 200 stopniach.
6. Następnie ciasto wyciągamy, wykładamy grzybowy farsz, na nim układamy paseczki z ciasta, które wcześniej włożyliśmy do lodówki. Całość ponownie zanosimy do piekarnika, pieczemy ok. 20 min. w 200 stopniach (powinna się lekko zezłocić).
Przepis bierze udział w konkursie Mistrzowie Patelni w kategorii "Zimowe grzybobranie".
Etykiety:
Tarty
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
1 komentarze:
mmm, dodatek suszonych śliwek? bardzo ciekawe :) mam grzybki, mam śliwki.. grzech nie spróbować, wygląda bardzo smakowicie :)
Prześlij komentarz