poniedziałek, 16 stycznia 2012

Piernikowa granola

Składniki:
- 2 szklanki zwykłych płatków owsianych
- 1/2 szklanki wirków kokosowych
- 3/4 szklanki mieszanych orzechów (włoskie, laskowe, nerkowce)
- 1/2 szklanki żurawiny
- 1/2 szklanki suszonych śliwek
- 1/2 szklanki suszonych moreli
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 5 łyżek płynnego miodu
- 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
1. Płatki mieszamy z pokrojonymi orzechami, wiórkami kokosowymi, przyprawą do pierników i z miodem zmieszanym z olejem. Wszystko dokładnie mieszamy.
2. Dużą blaszkę smarujemy cienko olejem i wysypujemy na nią granolę. Pieczemy ok.20 min. w 180 stopniach, od czasu do czasu mieszając, by równomiernie się zrumieniła.
3. Granolę studzimy, dodajemy pokrojone suszone owoce, mieszamy, przekładamy do słoików.

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

wygląda naprawdę bardzo smacznie :) aż chce się skubnąć :D

smacznienadiecie.blox.pl

fiolka pisze...

Mniaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam!

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne