piątek, 27 stycznia 2012

Markizy orzechowo-czekoladowe

Składniki:
- 1 jajko
- 100g masła
- 200g mąki pszennej
- 70g cukru
- 60g mielonych orzechów
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 łyżka cukru pudu
- ok. 100ml śmietany 30%

Sposób wykonania:
1. Mąkę mieszamy z cukrem, orzechami i z cukrem waniliowym, następnie dodajemy posiekane masło, jajko, wszystko dokładnie zagniatamy. Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 30 min.
2. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4mm i wycinamy kółeczka. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy ok. 10-15 min. w 180 stopniach (powinny się lekko zrumienić).
3. Czekoladę rozpuszczamy razem ze śmietaną i cukrem pudrem, do połączenia składników. Masę nakładamy na ostudzone ciastka, przykrywamy drugim, lekko dociskając. Jak przystało na markizy są troszeczkę twarde, ale i tak pyszne!

2 komentarze:

Dusia pisze...

mmm pycha:)

Karmel-itka pisze...

orzech, czekolada w chrupkiej i kruchej oprawie.
markizy idealne!


http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
http://www.karmel-itka.blogspott.com

NOWOŚĆ

NOWOŚĆ
Na zamówienie

Videoprzepis

FlyB - Kulinaria
Lista Blogów Kulinarnych
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Durszlak.pl
zBLOGowani.pl
przepisy kulinarne