sobota, 10 grudnia 2011
Szarlotka z migdałami
Składniki:
*na ciasto:
- 200g masła
- 500g mąki pszennej
- 1 op. cukru waniliowego
- 180g cukru brązowego
- 5 żółtek
- 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
*na mesę:
- 50g masła
- 2 opakowania budyniu śmietankowego (każdy na 1/2 l mleka)
- 125 ml mleka skondensowanego
- 375 ml mleka 2%
- 5 białek
- szczypta soli
- 80g płatków migdałowych
- 1 kg kwaśnych jabłek (najlepiej mniej soczyste)
- 1 mały słoiczek czerwonego dżemu np. porzeczkowego
- 150 g cukru
- 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
Sposób przygotowania:
1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i brązowym. Następnie dodajemy masło pokrojone w kostkę i zagniatamy ciasto. Później dodajemy żółtka, śmietanę, ponownie zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie połowy. Jedną kładziemy do lodówki, a drugą do zamrażalki na ok. 30 min. Średnią, ale wysoką blaszkę smarujemy masłem,obsypujemy mąką i wykładamy na nią ciasto z lodówki. Podpiekamy ok. 10 min. w 200 stopniach, studzimy.
2. Budynie gotujemy na mleku wymieszanym z mlekiem skondensowanym, do jeszcze ciepłego budyniu dodajemy masło, aromat, pokruszone płatki migdałowe, mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia. Białka ubijamy na sztywno z solą i cukrem, a następnie łączymy je z ostudzonym budyniem.
3. Jabłka obieramy, oczyszczamy, a następnie kroimy w małe plasterki. Mieszamy je z dżemem.
4. Jabłka wykładamy na podpieczony spód, następnie kładziemy masę budyniową, na samym końcu ścieramy na tartce ciasto z zamrażalki. Ciasto pieczemy ok. 60 min. w 200 stopniach na złoty kolor. Przed krojeniem ciasto musi być ostudzone.
*na ciasto:
- 200g masła
- 500g mąki pszennej
- 1 op. cukru waniliowego
- 180g cukru brązowego
- 5 żółtek
- 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
*na mesę:
- 50g masła
- 2 opakowania budyniu śmietankowego (każdy na 1/2 l mleka)
- 125 ml mleka skondensowanego
- 375 ml mleka 2%
- 5 białek
- szczypta soli
- 80g płatków migdałowych
- 1 kg kwaśnych jabłek (najlepiej mniej soczyste)
- 1 mały słoiczek czerwonego dżemu np. porzeczkowego
- 150 g cukru
- 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
Sposób przygotowania:
1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i brązowym. Następnie dodajemy masło pokrojone w kostkę i zagniatamy ciasto. Później dodajemy żółtka, śmietanę, ponownie zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie połowy. Jedną kładziemy do lodówki, a drugą do zamrażalki na ok. 30 min. Średnią, ale wysoką blaszkę smarujemy masłem,obsypujemy mąką i wykładamy na nią ciasto z lodówki. Podpiekamy ok. 10 min. w 200 stopniach, studzimy.
2. Budynie gotujemy na mleku wymieszanym z mlekiem skondensowanym, do jeszcze ciepłego budyniu dodajemy masło, aromat, pokruszone płatki migdałowe, mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia. Białka ubijamy na sztywno z solą i cukrem, a następnie łączymy je z ostudzonym budyniem.
3. Jabłka obieramy, oczyszczamy, a następnie kroimy w małe plasterki. Mieszamy je z dżemem.
4. Jabłka wykładamy na podpieczony spód, następnie kładziemy masę budyniową, na samym końcu ścieramy na tartce ciasto z zamrażalki. Ciasto pieczemy ok. 60 min. w 200 stopniach na złoty kolor. Przed krojeniem ciasto musi być ostudzone.
Etykiety:
Ciasta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Videoprzepis
Popularne posty
Zaglądam na...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Site Map10 lat temu
-
-
-
Nowy adres bloga11 lat temu
-
-
-
-
Blog Archive
10 komentarze:
pyszna musiała być, bo pewnie szybko znikła.
Uwielbiam i szarlotkę i migdały, więc połączenie tego razem musiało być przepyszne!
Zapraszam:
www.amatorskiegotowanie.blogspot.com
Niesamowite ciasto! :)
szarlotka zawsze na tak!
a na dodatek z migdałami. urzeczona się czuję ;]
i głodna, spragniona takiego kawałeczka!
Pyszności;) Chętnie zjadłabym kawałek do porannej kawki
Z migdałami nie piekłam, ale wygląda tak apetycznie, że biorę w ciemno ;)
Pycha ! :)
witam! wspaniałe ciasto koniecznie muszę upiec, ale mam pytanie jakiego mleka skondens.użyłaś slodzone czy nie.
Użyłam słodzonego. Pozdrawiam:)
Witam! Przepysznie ta szarlotka wygląda:) Musze kiedyś wypróbować takie połącznie z migdałami.. :) Ja dopiero zaczynam zabawę z blogiem.. I jako pierwszy post wystawiłam szarlotkę - zwykłą, najzwyklejszą :] Ale przeglądajac Twojego bloga.. już widzę, że pewnie niejeden przepis przetestuję :)
Pozdrawiam!:)
Prześlij komentarz