Składniki:
*na ciasto
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
*na masę makową
- 250g mielonego maku
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 białko
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 1 łyżka bułki tartej
*na masę serową:
- 500g mielonego sera (najlepiej we wiaderku do serników)
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/4 kostki masła
Sposób przygotowania:
1. Mąkę siekamy z margaryną i cukrem, następnie dodajemy żółtko i szybko zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto wyciągamy, rozwałkowujemy i przekładamy do formy (ja użyłam średniej tortownicy). Ciasto podpiekamy ok. 15 min. w 200 stopniach.
2. Mielony mak ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy aromat waniliowy i bułkę tartą. Białka ubijamy na sztywno i mieszamy je delikatnie z masą makową. Na końcu wykładamy je na podpieczony spód.
3. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami, dodając stopniowo ser. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. Masę serową wykładamy na warstwę makową.
4. Ciasto pieczemy ok. 1 godziny w 180 stopniach (powinno się zrumienić). Można po wystudzeniu polać czekoladą.
przepis bardzo podobny do mojego.. :) Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńMoje ulubione połączenie!
OdpowiedzUsuńAle wysokie ciacho! Coś czuję, że gdy zrobię, to będzie mój faworyt. :)
OdpowiedzUsuń