Składniki:
- 4 marynowane filety ze śledzia
- 1 małe jabłko
- 2 małe ogórki konserwowe
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 mała cebula
- pietruszka
- 1 łyżeczka curry
- 1 czubata łyżka majonezu
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Śledzie kroimy na małe kawałki (jeśli są mocno słone można je na chwilę wymoczyć w wodzie). Ogórki, ugotowane jajka, oczyszczone i obrane jabłka kroimy w kosteczkę, cebulę drobno siekamy. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy.
2. Następnie dodajemy majonez, śmietanę, curry, musztardę i posiekaną pietruszkę. Mieszamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
narobilas mi smaku na takiego salatkowego sledzika, mniammm:)
OdpowiedzUsuńrobię podobną sałatkę, ale bez jajek - http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2011/11/sledzie-w-smietanie-z-jabkiem.html. muszę wypróbować i tej Twojej wersji:)
OdpowiedzUsuńmniaam! chociaż to curry mnie przeraża xd
OdpowiedzUsuńDuńska,ale brzmi smacznie i domowo.
OdpowiedzUsuń